České školy bez hranic se znovu sejdou v Praze

Toskánský palác v Praze

V pondělí 5. srpna začíná v Toskánském paláci v Praze každoroční konference Českých škol bez hranic. Sejdou se na ní zástupci desítek českých škol ve světě, které usilují o výuku českého jazyka a zachování českého kulturního dědictví pro děti zahraničních Čechů.

Konference proběhne k 10. výročí vzniku Českých škol bez hranic. První z nich založila česká lékařka Lucie Slavíková - Boucher v Paříži. Za své dlouholeté úsilí o organizací výuky češtiny ve světě získala prestižní cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit. Dnes mají ČŠBH síť škol na několika kontinentech. Zastřešují čtyři desítky škol od Islandu až po Nový Zéland.

Na chystané konferenci budou čeští i zahraniční odborníci hovořit o tom, jaká je úroveň vzdělávání českých dětí v zahraničí, jak se daří překonávat úskalí jazykové výuky ve dvojjazyčném prostředí, a také o tom, jakou podporu mají české školy ve světě ze strany českého státu.

Konference se zúčastní zástupci obou komor parlamentu, ministerstev školství i zahraničních věcí, Českých center, České školní inspekce, pedagogové, profesní odborníci a především ředitelé a učitelé jednotlivých škol, které v zahraničí působí.