Česko má v užší nominaci na Oscara dva zástupce, Nabarvené ptáče a Dceru

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film vybrala i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darii Kaščejevové (Daria Kashcheeva). Samotné oscarové nominace, vždy pět v každé kategorii, budou vyhlášeny 13. ledna. Slavnostní ceremonie předání cen se uskuteční 9. února.

Nabarvené ptáče se do užšího výběru deseti snímků dostalo v konkurenci 93 filmů. Snímek už uspěl na festivalech v Benátkách, kde si jeho tvůrci odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF, i přehlídce v Torontu.

Režisérka Kaščejevová, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu, s Dcerou také sklidila už několik festivalových úspěchů. Snímek dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy a 8. září cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku. V říjnu si Kaščejevová za Dceru převzala v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara.