Kritici dali cenu pro nejlepší film snímku Staříci

Čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film minulého roku road movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou v hlavních rolích. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění také cenu za nejlepší režii a pro herce Jiřího Schmitzera. Ceny české filmové kritiky se předávaly v pražském Divadle Archa a ocenění dostalo šest snímků.

Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odehrávající se na rozhádané domovní schůzi bytových vlastníků, proměnil dvě nominace - za scénář a pro herečku Terezu Ramba. Nabarvené ptáče Václava Marhoula bodovalo v kategorii Audiovizuální počin, kde kritici ocenili kameru Vladimíra Smutného. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války. Loutkový film Dcera od Darji Kaščejevové, který vypráví o křehkém vztahu rodičů a dětí, aktuálně nominovaný na Oscara, je nejlepším snímkem mimo klasickou kinodistribuci.

Cenu pro objev roku získal Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii ze života třicátníků Karel, já a ty. Nejlepším dokumentem se stala road-movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka. Ceny české filmové kritiky se letos udílely podesáté. Počátkem března se budou předávat ceny Český lev, o nichž hlasuje Česká filmová a televizní akademie.