Do bojů o Oscara půjde film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi. V hlavní roli Vojta Dyk

Vojta Dyk v roli Josefa Myslivečka ve filmu Il Boemo

Do bojů o Oscara půjde výpravný historický film Il Boemo. Představuje příběh českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka, kterého hraje Vojtěch Dyk.

Il Boemo | Foto: Jarmila Štuková,  Mimesis Film

Film zatím v Česku nikdo neviděl. Světovou premiéru bude mít v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začíná v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.

Česká filmová a televizní akademie, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala z 15 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Petra Václava se umístily snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Nvotové.

Mysliveček se dokázal prosadit v konkurenci italských skladatelů

Režisér Petr Václav připravoval film Il Boemo více než deset let a je zároveň i autorem scénáře. Přibližuje osudy jednoho z nejslavnějších českých skladatelů, který se ve své době dokázal prosadit v konkurenci italských skladatelů. V Itálii byl známý jako Giuseppe Misslivecek, detto Il Boemo (řečený Čech). Byl slavnější než Mozart, přesto zapomenutý.

Petr Václav | Foto: Miloš Turek,  Radio Prague International

Ve filmu ho ztvárnil herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Ten se musel naučit scénář v němčině a italštině.

"Já mám výhodu, že jako muzikant ten jazyk slyším možná trošku líp, než někdo jiný, ale stejně se to musím naučit, nemůžu říct, že ovládám italštinu."

Václav Mysliveček se vzepřel vůli rodiny a nestal se mlynářem. Opustil Prahu a vydal se do světa, který ho lákal, odjel na zkušenou do Itálie. A právě tady film Petra Václava začíná.

"My se věnujeme jeho příběhu, jeho vzestupu a jeho pádu. Není tam jeho dětství. Čili ta zásadní část je jeho život coby skladatele, nebo člověka, který hledá cesty, aby se tím skladatelem stal."

Vojtěch Dyk ve filmu Il Boemo | Foto: Jarmila Štuková,  Mimesis Film

Josef Mysliveček po několika nuzných rocích v Itálii začal hvězdnou kariéru, měl peníze, úspěch. Byl vzorem i pro mladého Mozarta, který také toužil získat v Itálii operní zakázky. Mysliveček žil v blízkosti šlechty, kde také potkal velkou a nešťastnou lásku.

Na cestách po celé Itálii se pohyboval i v hostincích a nebezpečných doupatech. Hráč a velký milovník žen se nakazil syfilidou, a nemoc ho postupně izolovala od přátel a známých. Zohavenou tvář nakonec skrýval pod maskou a zemřel v zapomnění.

Ve filmu hrají operní hvězdy světových scén

Film se natáčel v České republice a Itálii. Vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci. Petr Václav obsadil do filmu, jehož natáčení připravoval víc než deset let, i operní hvězdy světových scén.

Il Boemo | Foto: Pilot Film

Hudbu k filmu tvoří z velké části téměř 250 let nenastudované a tedy znovu objevené Myslivečkovy árie a skladby.

Oscarový zúžený seznam 15 zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince a nominace budou vyhlášeny 24. ledna 2023. Slavnostní ceremoniál 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoven na 12. března 2023.

Zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český film. V roce 1965 Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.