Vlny Jiřího Mádla jdou do boje o Oscara! Thriller inspirovanými skutečnými událostmi v Československém rozhlase. Nahrávka, která může změnit běh dějin

Fillm Vlny scénáristy režiséra Jiřího Mádla bude bojovat o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek. Vybrali ho členové České filmové a televizní akademie. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

Jiří Mádl | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Ve světové premiéře byl snímek Vlny uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Jiří Mádl tady získal cenu Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon. Film, který je zasazen do konce 60. let minulého století, za čtyři týdny od premiéry vidělo téměř 357.000 lidí a jeho tržby se blíží k 62 milionům korun.

Akademie vybírala z 13 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Na dalších místech jsou snímky Amerikánka a Mord.

Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen Oscar se uskuteční 2. března 2025. Nominace pak budou oznámeny 17. ledna 2025.

Foto: SMART Communication s.r.o.

Mádl se inspiroval vzpomínkami členů redakce

Jiří Mádl ve svém zatím nejambicióznějším filmu odtajňuje skutečné dobové události ve špionážním thrilleru o důležitosti rodiny, o boji za svobodu a o jedné nahrávce, která může změnit běh dějin. Mádl pracoval s osobními vzpomínkami původních členů mezinárodní redakce Československého rozhlasu, kteří ve filmu vystupují pod skutečnými jmény.

Foto: SMART Communication s.r.o.

V době pražského jara se mezi tehdejší žurnalistické ikony vedené Milanem Weinerem dostává mladík Tomáš, který se po ztrátě rodičů stará o svého nezletilého bratra. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb.

Tomáš se ocitne před složitým rozhodnutím, zda ohrozit svého bratra, nebo ztratit vlastní tvář a morálku. Hlavní roli režisér svěřil Vojtěchu Vodochodskému, dále se ve snímku představí Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová nebo Marika Šoposká. Jiří Mádl na filmu pracoval přes deset let.

Zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český film, v 60. letech Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: SMART Communication s.r.o. , ČTK
klíčové slovo:

Související