Česko by mohlo v Iráku pomáhat OSN

České vojáky, policisty či příslušníky dalších speciálních jednotek možná čeká nová irácká mise. Organizace spojených národů totiž požádala Česko a některé další země o pomoc při ochraně svých pracovníků v Iráku, kteří budou připravovat svobodné volby na začátku příštího roku. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes. O žádosti OSN jednali ve čtvrtek večer ministři zahraničí a obrany a hodlají ji předat k posouzení poslancům zahraničního výboru. "Byli jsme OSN osloveni, zda bychom nemohli pomoci s ochranou zástupců OSN finančně i jako součást kontingentu," řekl listu náměstek ministra zahraničí Jan Winkler. Pokud by politici vyšli OSN vstříc, znamenalo by to, že se české ozbrojené síly z Iráku nestáhnou, píše list. Posledních 90 vojenských policistů se má podle dosavadních plánů z Iráku vrátit koncem roku.

"Nemůžeme být černými pasažéry ve světě, takže naše účast na operacích posvěcených OSN jsou hodné podpory," uvedl předseda zahraničního výboru sněmovny Lubomír Laštůvka, který jinak spojenecké akce v Iráku kritizuje. Opoziční ODS však pochybuje, že česká armáda má na novou misi kapacitu. "Vláda by měla předložit plán, kde všude chceme mít své vojáky, a neposílat padesátku hned tam a jinou zase jinam," řekl deníku místopředseda ODS Petr Nečas.

Vojáci jsou podle deníku odhodláni v Iráku pomoci, ale potřebují znát přesný úkol a také to, kdo novou misi zaplatí. "Pokud politici usoudí, že máme na ochranu lidí z OSN vyslat do Iráku vojáky, tak jsme připraveni. Za jistých okolností to mohou být i naši výsadkáři, záleží jen na tom, co by měli v Iráku dělat," uvedl náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

OSN stáhla své lidi z Iráku loni v srpnu, kdy při atentátu na její sídlo zemřelo 220 lidí včetně hlavního představitele Sergia Vieiry de Mello. V dohledné budoucnosti zůstane OSN v Iráku vyhledávaným cílem pro útoky, obává se generální tajemník OSN Kofi Annan. Stejné nebezpečí se bude týkat i jejich ochranných jednotek. V Iráku je nyní zhruba 30 diplomatů OSN, zanedlouho by jich mělo být až 300. O to složitější a nákladnější bude jejich ochrana před teroristickými útoky či únosy. OSN potřebuje podle diplomatů pomoc především od zemí, které se neúčastnily útoku na Irák. Mezi oslovenými jsou státy Evropské unie a také země Ligy arabských zemí, píše Mladá fronta Dnes.