Česko nabízí Slovákům pomoc v Tatrách, připraveno je 50 hasičů

Česká republika nabídla Slovensku pomoc při odstraňování ničivých škod, které v Tatrách o víkendu napáchala silná vichřici. Do několika hodin je připravena vyslat na Slovensko 50 hasičů na dobu jednoho měsíce, kteří by odjeli se základní technikou - pilami a vyprošťovacími prostředky, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Připravenost Česka pomoci Vysokým Tatrám v telegramu zaslaném slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi potvrdil také jeho český protějšek Václav Klaus. Český velvyslanec v Bratislavě Vladimír Galuška už nabídku předal slovenským kolegům. "Čekáme na odpověď. Jsme připraveni vyslat je do několika hodin."

Ministr zahraničí Cyril Svoboda na dotaz, čeho se pomoc bude týkat uvedl, že v tuto chvíli se Češi zaměří hlavně na odstraňování škod. Později "to možná bude i jiná práce, ale teď je potřeba poslat ty, kteří to zvládnou, aby vzali dobrou výbavu, pily, krumpáče... a pomohli na místě samém."

Klaus slovenskému prezidentovi napsal, že jej velmi zasáhly zprávy o následcích přírodní katastrofy, která Vysoké Tatry postihla. "Ujišťuji Vás, že tuto tragédii prožíváme společně s Vámi, protože Tatry jsou pro mne a pro občany celé České republiky stejně drahé jako pro Vás. Jsme připraveni vhodnou formou pomoci," uvedl český prezident v telegramu, který ČTK poskytl ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.