Česko odeslalo Polsku návrh mezivládní dohody o dolu Turów

Česko do Polska odeslalo návrh mezivládní dohody o hnědouhelném dolu Turów. Na twitteru to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Smlouva obsahuje podmínky, jejichž plnění Česko po Polsku chce před i po případném stažení žaloby podané k Soudnímu dvoru EU. Ve čtvrtek začne jednání. Smlouva byměla podle Brabcova dřívějšího vyjádření obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje Uhelná, na což je Česko připraveno žádat 40 až 50 milionů eur (1,02 až 1,27 miliardy korun).

Polsko podle českého návrhu bude muset poskytovat veškeré dostupné informace o dopadech těžby, o protifiltrační stěně v dole, výstavbě zemního valu nebo monitoringu. Součástí dohody by měla být také možnost, aby Polsko vpouštělo české odborníky k pravidelným kontrolám situace.

Česko požádalo Soudní dvůr EU, aby Polsku udělil pokutu pět milionů eur za každý den těžby uhlí v dole Turów. Soud to uvedl na twitteru.