Česko pomůže Moldavsku a Peru v boji s COVID-19, daruje roušky i plicní ventilátory

Česko pomůže v boji s covidem Moldavsku a Peru. „Moldavsko bylo zasaženo zároveň pandemií a extrémním suchem, které je nejhorší za posledních 20 let. Zemi tak hrozí hluboká ekonomická recese, dopady pandemie prohlubuje i zastaralé zdravotnictví. Rozhodli jsme se proto na žádost moldavské vlády obyvatelům země pomoci,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

ČR daruje Moldavsku 300 000 roušek, 100 000 kusů ochranných rukavic, 5 000 ochranných obleků a 55 plicních ventilátorů. Ventilátory pocházejí z původně nizozemského daru, jenž Česko dostalo na podzim loňského roku (celkem ČR obdržela od Nizozemska pomoc ve formě 105 plicních ventilátorů). Pomoc přepraví do země čeští hasiči. Moldavsko je jednou z prioritních zemí, kam míří dlouhodobě česká humanitární pomoc.

Česká pomoc poputuje opakovaně také do Peru, které se v souvislosti s pandemií potýká s jednou z nejvyšších smrtností na světě. Česko pošle do Peru na žádost tamní vlády 400 000 roušek. Dopravu si jihoamerická země zajistí sama. Pomoc schválila vláda na návrh ministerstva zahraničí.