V Rumunsku byl zadržen řidič české dodávky s humanitární pomocí

humanitarni_pomoc_adra1.jpg

Na rumunsko-moldavské hranici byl zadržen řidič české dodávky s humanitární pomocí. Rumuni měli podezření, že pašuje nebezpečné množství rtuti. Sdružení ADRA, kterému pojízdná zubní ambulance patří, ale rtuť potřebuje pro její vybavení.

Na rumunsko-moldavské hranici byl zadržen řidič české dodávky s humanitární pomocí. Rumuni měli podezření, že pašuje nebezpečné množství rtuti. Sdružení ADRA, kterému pojízdná zubní ambulance patří, ale rtuť potřebuje pro její vybavení. Jak řekl pro Radio Praha mluvčí ADRA Rudolf Reitz, dva české kamiony bez problémů projely, řidiči dodávky ale rumunští celníci vzali doklady od auta a výjezd ze země mu zakázali.

"Součástí tohoto konvoje byla zubní ambulance, plně vybavená tak, aby se mohla starat o lidi v jižní Moldávii v tzv. projektu zdraví pro moldavské vesničany. Ty léky, ten spotřební materiál, byly na seznamu. Byla tam také rtuť, která se používá při plombování zubů a také léky, jimiž lékař umrtvuje zub, když ho chce vytrhnout."

Dodávka byla zadržena rumunskými celníky a podle informací televize řidiče podezřívají z pašování nebezpečného množství rtuti.

"Žádné pašování léků, naprosto otevřená záležitost. Jediné co se stalo je, že se rumunský celník při vjezdu do Rumunska naprosto nezajímal o to, co v zubní ambulanci je, takže není orazítkován seznam zboží. To je to, na čem stavěli celníci na druhé straně Rumunska, že snad jsme byli ochotni pašovat zakázané léky do Moldávie. Dosud žádné problémy nebyly. Pouze najednou na konci Rumunska si celníci vzpomněli, že v Rumunsku končí Evropa a začíná území bandidů a že by se tyto léky mohly zneužít. Otrávit voda, rtuť použít do kulek a granátů, které by se staly tříštivými, prostě naprosto totální nesmysl. Součástí dohody mezi českou a moldavskou Adrou je zvací dopis, kde moldavská Adra očekává zubní ambulanci s plným vybavením. Takže žádná tajná mise, která by měla převézt někam do Moldavie kilo rtuti. Taková je situace."

Jak nám z Moldavska potvrdil Rudolf Reitz, pojízdná zubní ambulance už dříve bez problémů projela do Srbska a Kosova, kde pracovala řadu měsíců. Také v Moldavsku má zůstat jeden až dva roky. Dva kamiony, které byly do Moldavska vpuštěny, vezou téměř 40 tun materiální pomoci v hodnotě více než 33 tisíc eur. Pojízdná ambulance má hodnotu tří milionů korun.