Komenský v Thajsku patří dětem

Mateřská školka ´Komenský´ v Thajsku
0:00
/
0:00

Před dvěma týdny humanitární organizace Adra v thajské Kamale otevřela mateřskou školu, postavenou z darů českých občanů. Jak uvedl ředitel ADRA Česká republika Jan Bárta, potřebné prostředky po vlně cunami v prosinci 2004 se na ni podařilo shromáždit už za 14 dní.

Tím, že ničivá vlna přišla v neděli, tragédie na předešlou školku dopadla jen minimálně a vyžádala si dvě dětské oběti místo jindy hrozících téměř dvou set. Ale materiální oběť měla také svůj dramatický osud: původní budova školky na pobřeží byla totiž slavnostně otevřena pouhé dva dny před cunami. Ta nová, už stojí od moře o 1500 metrů dál a nese české jméno:

"Školku jsme otevřeli 7. května. Jenom pro zajímavost - původně pan Šitler, velvyslanec v Thajsku, navrhoval Comenius, ale když jsme se domlouvali s místními, tak jim to nešlo přes jazyk, tak jsme se nakonec dohodli, že se to bude jmenovat Komenský. Jim to znělo nějak libozvučně, takže školka se jmenuje Komenský."

...vysvětluje Jan Bárta a přidává překvapující zvláštnost:

"Máme tam toho Komenského pověšeného v ředitelně i s vysvětlením, co to je za pána. Nebudete ale věřit, jaký problém bylo sehnat pořádný obrázek Komenského."

Ředitel ADRA Česká republika Jan Bárta reagoval také na kritiku, že možná i díky turistické přitažlivosti a mediální známosti do Thajska putuje pomoc nepřiměřená proti situaci s chudšími zeměmi:

"My jsme čas od času kritizováni, proč pomáháme zrovna v Thajsku, protože Thajsko je docela konsolidovaná země, ale chci říct, že Thajsko má řadu svých problémů, o kterých se příliš nemluví, ale kupříkladu má mnoho barmských uprchlíků na které se vůbec nevztahuje pomoc státu. Takže tam všude ADRA zaskakuje, a to je asi náš největší projekt v Thajsku, na kterém se ADRA Česká republika podílí 18 miliony. Je to projekt obnovy postižených oblastí v provinciích Phang-nga, Ranong a Puket."

Navíc se adresátem příští pomoci stanou děti v pákistánském Kašmíru, kde se půl roku po zemětřesení stále učí ve stanech nebo pod širým nebem. A to v mnohem drsnějších klimatických podmínkách, než jaké nabízí Thajsko. Získávání prostředků se tentokrát bude dít i prostřednictvím výtvarné soutěže pro sedmi- až jedenáctileté děti s názvem "Doma je doma, aneb Kam patřím". České děti, stejně jako jejich vrstevníci z jiných zemí, mohou obrázky posílat na adresu ADRA do konce května. Vybrané práce vyjdou knižně a originály budou vydraženy.

Kromě finančního efektu je zde ale velice důležitý i lidský rozměr soutěže a její snaha upozornit na děti, které své "doma" nemají a nikam nepatří. Tak ji vnímá i patronka soutěže, herečka Veronika Freimanová.

"Já si myslím, že hodnota tohoto projektu spočívá i v tom, že děti se přirozenou cestou potkají s návodem, jak pomáhat. A je strašně důležité, aby je ta chuť a ten návod k tomu potkal co nejdřív. A ony tu chuť mají."

Foto: www.adra.cz