ČR loni poskytla rozvojovou pomoc 15 miliard korun. Ukrajina je prioritou, nesmí se ale zapomínat na jiné oblasti

Česko loni poskytlo oficiální rozvojovou pomoc ve výši zhruba 15 miliard korun, v roce 2022 to bylo téměř 21 miliard. Při příležitosti Světového humanitárního dne to řekl Petr Gandalovič, ředitel odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci na ministerstvu zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ

Do ruské invaze na Ukrajinu rozvojová pomoc činila zhruba 8,5 miliardy korun. Nárůst v posledních dvou letech byl způsobený zejména pomocí Ukrajině a uprchlíkům. Česko tak splnilo závazek poskytnout na pomoc 0,33 procenta hrubého národního důchodu (HND). K plnění kritéria se zavázalo při vstupu do evropských organizací, dlouhodobě ale částka kolísala na 0,12 až 0,13 procenta HND.

Jedním z projektů je výcvik ukrajinských pilotů

Ilustrační foto: Katedra dopravní ČVUT v Praze

Na Ukrajině se Česko zaměřuje na pomoc v energetice, zdravotnictví či sociální péči. "Dále jsme aktivní v oblasti odminování, poskytování podpory a obydlí vnitřně vysídleným osobám nebo v ekologických tématech. Jedním ze zajímavých projektů je výcvik ukrajinských dopravních pilotů na území ČR," uvedl velvyslanec v Kyjevě Radek Pech.

V poválečné obnově Ukrajiny se Česko zaměřuje na Dněpropetrovskou oblast, což mu ale nebrání podílet se i na projektech v jiném regionu.

Válka na Ukrajině je prioritou z pohledu humanitárních zásahů. Pomoc ale nemůže být na úkor ostatních krizových oblastí, jako je Sýrie, Jemen či Afrika, řekl Petr Gandalovič z ministerstva zahraničí.

Česko pomáhá v Etiopii zavést učební obor mechanik elektrických strojů

Česko se opět věnovalo šesti prioritním zemím rozvojové spolupráce, a to Bosně a Hercegovině, Etiopii, Gruzii, Kambodži, Moldavsku a Zambii. K dispozici je podle Gandaloviče zhruba 450 milionů korun ročně.

Obnova krajiny | Foto: Člověk v tísni

Pomoc má konkrétní podobu. Například v jedné obci v Etiopii se vyvrtá studna, následně se voda rozvede. Češi místní učí, jak organizovat prodej vody a zajistit návratnost a údržbu celého systému. Česko také pomáhá zavést učební osnovy oboru mechanik elektrických strojů. "Studny a čerpadla budou potřebovat údržbu a je třeba, aby tam byli vyškolení mladí lidé, kteří tím pádem získají práci," poznamenal Petr Gandalovič.

Se zambijskou vládou se Česko snaží spolupracovat na územním plánování. "Projekt využívá nejmodernějších metod, satelitních snímků, počítačových simulací. Podílejí se na tom naše špičkové vysoké školy," řekl Petr Gandalovič. V Kambodži Česko realizovalo projekt včasného varování před povodněmi.

Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Jedna z prioritních zemí, Gruzie, byla v poslední době terčem nejen české kritiky kvůli přijetí kontroverzního zákona o takzvaných zahraničních agentech. Podle Gandaloviče ministerstvo aktuálně pokračování podpory Gruzie řeší. Své výtky se snaží dávat najevo spíše tamní politické reprezentaci, než aby zastavilo projekty. Dopadalo by to na obyvatele. V Gruzii má Česko projekty v sociální a zdravotní péči či v budování systémů ochrany přírody.

Peníze putovaly i do Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, Sýrie či Arménie

Uprchlíci | Ilustrační foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Česko skrze Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) podpořilo v letech 2020 až 2023 humanitární projekty celkovou částkou 227 milionů korun. Peníze putovaly například do Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, Sýrie nebo Arménie, řekl Václav Bálek, vedoucí Stálé mise ČR při Úřadovně OSN v Ženevě.

Například 25 milionů Česko vynaložilo v letech 2021 i 2022 na pomoc afghánským uprchlíkům v Íránu a Pákistánu. Stejnou částku dalo v roce 2020 na podporu vysokoškolského vzdělání syrských uprchlíků v Jordánsku nebo předloni na podporu kapacit pro uprchlíky v Moldavsku.

Do Pásma Gazy poskytlo Česko postupně humanitární pomoc ve výši 21 milionů korun. Největší objem předalo přes Světový potravinový program (WFP). Prezident Petr Pavel na konci května do Jordánska vládním letounem přivezl humanitární pomoc v podobě jedné tuny kojeneckého mléka v prášku, kterou jordánská strana následně distribuovala civilistům v Pásmu Gazy.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio

Související