Milovická rezervace koní, zubrů a praturů zvítězila v 16. ročníku soutěže E.ON Energy Globe

Koně v Milovicích

Unikátní milovická rezervace velkých kopytníků zvítězila jako nejlepší ekologický projekt v 16. ročníku soutěž E.ON Energy Globe. Divocí koně, zubři a pratuři tu pomáhají obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě. Do letošního ročníku se přihlásilo 167 projektů.

Dalibor Dostál | Foto: E.ON Česká republika

Oceněná rezervace vznikla v roce 2015 na území bývalého vojenského výcvikového prostoru v Milovicích na Nymbursku, a je domovem desítek zubrů, divokých koní a praturů. Vítěz získal 500.000 korun na další rozvoj a má možnost účastnit se světového finále soutěže. Peníze rezervace využije na rekonstrukci svého nejstaršího napajedla.

Ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál je rád za podporu odborné poroty, která milovickou rezervaci vybrala mezi šestici finalistů, i hlasujících lidí, uvedl. "Rezervace vznikla a funguje v poměrně složitém prostředí, takže nebýt podpory veřejnosti, tak už tam pravděpodobně dneska není," dodal.

Počty motýlů se zvýšily o tisíce procent

Velká zvířata, která žila v Evropě odnepaměti, pomáhají v rezervacích utvářet přirozený ráz krajiny, zlepšují zachycování vody a snižují náklady na údržbu rezervace. Světově unikátní rezervaci v Milovicích doplňuje 14 menších rezervací po celé České republice. Velká divoká zvířata pomáhají úsporně a efektivně obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě.

Tito velcí býložravci spásají divoce rostoucí traviny a tím uvolňují místo dalším rostlinám a živočichům. V každé z rezervací se například výrazně zvýšil počet divoce rostoucích květin i vzácných druhů hmyzu. Například počty vzácných druhů motýlů se v rezervaci zvýšily o tisíce procent. Krajina navíc nevyžaduje jinde běžné mechanické zásahy, jako je práce s křovinořezem nebo pojezdy těžké techniky.

Rezervaci navštívily stovky tisíc lidí

Rezervace v Milovicích je prvním místem na světě, kde se v rámci jedné lokality podařilo do volné přírody umístit tři druhy původních velkých kopytníků. Také díky tomu se stala na několik let světově nejsledovanějším českým neziskovým projektem. Opakovaně o něm psala světová média a je také velmi populární turistickou atrakcí.

Rezervaci už navštívily stovky tisíc lidí. Navíc podle nejnovějších vědeckých studií jsou takové pastevní ekosystémy schopné ukládat uhlík ze vzduchu zpět do krajiny mnohem lépe než třeba lesy.

Dalibor Dostál  (vlevo) přebírá za rezervaci velkých kopytníků ocenění Energy Globe z rukou generální ředitelky E.ONu v ČR Claudie Viohl. | Foto: E.ON Česká republika
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: E.ON Energy Globe
klíčové slovo: