„Dívá se mi do očí, a začal říkat ahoj.“ Česko pomáhá Moldavsku mimo jiné s terapií autistů

Malý Darius z Moldavska působí jako běžné dítě. Přesto má lehčí formu autismu. Naštěstí byla jeho porucha diagnostikována včas a chodí na terapii. Právě podpora dětí s autismem patří k oblastem, ve kterých Česko pomáhá Moldavsku v rámci rozvojové pomoci. Pomohlo koupit a vybavit Centrum pro děti s autismem, podporuje vznik domácí péče a telemedicínu. Pro celníky cvičí psy.

SOS Autism | Foto: Česká rozvojová agentura

Závažnější formou autismu trpí Marian. Zpočátku veselé dítě, které jakoby najednou někdo 'vypnul', vypráví jeho matka Lilia pro humanitární organizace ADRA, která také v Moldavsku pomáhá. Začal odmítat svá oblíbená jídla, přestal žvatlat a smát se. Téměř vše, co se naučil, zmizelo. Diagnóza - autismus.

Nikdy o takových dětech neslyšela. O nutnosti terapie ji přesvědčilo, když Marian spolkl tři magnety a musel na operaci. I když absolvují na terapie náročnou cestu, přináší výsledky. "Nesměje se, ale dívá se mi do očí. A také začal říkat ahoj," vypráví Lilia. I to je velký pokrok.

Česko pomohlo s nákupem a vybavením Centra pro děti s autismem

Aliona Dumitraš | Foto: Teleradio-Moldova

V Moldavsku trpí poruchou autistického spektra 4000 dětí. Podle oficiálních statistik je jich však pouze 350. Často nejsou řádně léčeny a jejich zdravotní stav se zhoršuje. Česko finančně podpořilo nákup, rekonstrukci a vybavení nového Centra a pro děti s autismem v Moldavsku. Pomoc ocenila ředitelka centra SOS autismus Aliona Dumitraš.

"Díky tomuto projektu bylo pořízeno centrum pro poskytování zdravotnických služeb. Ordinují tam lékaři, kteří provádějí diagnostiku, zjišťují rysy vývoje dítěte, pracuje tam logoped. Toto zdravotní středisko je důležité pro další činnost naší organizace jako vzduch."

Projekty jsou financované Českou rozvojovou agenturou v rámci oficiální rozvojové pomoci České republiky.

Foto: Česká rozvojová agentura

"Skutečně jsme chtěli ovlivnit kvalitu života dětí s autismem a vzácnými genetickými chorobami v Moldavské republice, ale potřebovali jsme pomoc zvenčí. Psali jsme různým agenturám a ambasádám. V roce 2018 nás vyslyšela Česká rozvojová agentura a vypracovala čtyřletou strategii v rámci projektu autismus. Spolupracujeme s ní už pátým rokem prostřednictvím partnerů - ADRA Česká republika a ADRA Moldavsko. Přímo tak měníme životy našich rodičů a našich dětí", říká Aliona Dumitraš, která je také matkou dítěte s autismem.

Nevíme, jak pracovat s dospělými autisty

Foto: Česká rozvojová agentura

V Moldavsku existují pouze omezené možnosti diagnostiky v oblasti genetických poruch a je nedostatek odborníků a specializovaných zařízení. V rámci projektu byla poskytována přímá pomoc dětem s autismem a jejich rodinám, byly například financovány workshopy pro děti. Jejich cílem je připravit starší děti na zaměstnání v dospělosti. Se školením personálu a lékařů pomáhali odborníci z České republiky.

"Naším hlavním partnerem v ČR byla organizace NAUTIS, která má mnohem více zkušeností než my. Mají velmi dobré odborníky na psychologii a psychiatrii. Nejdůležitější pro nás bylo pochopit, jak pracovat s dospělými autisty, protože v Moldavsku takovou zkušenost nemáme a česká zkušenost zahrnuje více než 30 let".

Foto: Česká rozvojová agentura

Česko podporuje vznik center domácí péče i telemedicínu

Foto: Velvyslanectví České Republiky v Chisinau

Podle statistik organizace „Člověk v tísni" emigrují z Moldavska každou hodinu čtyři lidé. Do země s úrodnou půdou posílá Česko ročně asi 100 milionů korun (4,2 milionu eur) na projekty v oblasti sociální péče a zemědělství.

"V roce 2022 v Moldavsku probíhalo přibližně 40 projektů a celková hodnota všech projektů byla přibližně 150 milionů korun. Zhruba v této sumě jsme se pohybovali v loňském roce. Ten běžný rozpočet bývá okolo 100 milionů Kč. Nicméně narostlo to právě o humanitární pomoc pro ukrajinské uprchlíky," říká Kateřina Šilhánková, rozvojová a ekonomická poradkyně Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě.

Česká pomoc v Moldávii | Foto: Česká rozvojová agentura

Z Moldavska většinou odchází mladí lidé, a o staré rodiče se často nemá kdo postarat.

"Po celém Moldavsku už bylo založeno 10 center domácí péče v několika regionech a součástí projektu je i úprava ceníku služeb, legislativy. Nově jsme před dvěma lety začali podporovat i rozvoj služeb telemedicíny, což se stalo velice aktuální době covidu. A pro Moldavsko je to aktuální i vzhledem k demografické krizi a k tomu, že se vylidňují regiony a často v regionech nejsou specializovaní lékaři," pokračuje Kateřina Šilhánková.

Návštěva Centra domácí péče v Balti | Foto: České velvyslanectví v Kišiněvě

Celní správa chce vycvičit pro Moldavsko 12 psů

Zcela novým projektem je podpora kynologie. Podílí se na něm Celní správa, která ho před třemi lety úspěšně realizovala v Gruzii.

Foto: Česká rozvojová agentura

"Jak Gruzie, tak Moldavsko jsou v oblasti služební kynologie někde na začátku startovací čáry. Tyto služby si tam rozvíjejí, oni zjišťují možnosti jednak pořízení, jednak výcviku a jednak využití služebních psů. Myslím si, že naše služební kynologie v české Celní správě je poměrně na vysoké světové úrovni", říká plukovník Petr Müller z Celní správy.

Projekt je naplánován do roku 2025 a během této doby hodlají čeští kynologové vycvičit 12 psů a předat moldavským dvanácti kolegům vlastní výcvikové metody. Samostatnou součástí projektu je nákup psů pro Moldavsko. A na co budou cvičeni?

Kateřina Šilhánková | Foto: Teleradio-Moldova

"Výcvik na zbraně, potom samozřejmě drogová problematika, ta se týká celé Evropy, pohyb narkotik z balkánské trasy, z Asie, z dalších zemí, například z Latinské Ameriky. A specialita celní správy je samozřejmě pašování tabákových výrobků. Je to problém v ČR, v Německu, začíná to být problém i v Moldavsku," říká Petr Müller.

Náklady na projekt podpory kynologie do roku 2025 jsou 400 tisíc eur.

Foto: Velvyslanectví České Republiky v Chisinau

Je spolupráce bezproblémová? Ne vždy, připouští Kateřina Šilhánková, poradkyně českého velvyslanectví v Kišiněvě:

"Narážíme samozřejmě na problémy, které jsou dány nedostatečnou kapacitou moldavských ministerstev. Je to prostě fakt, se kterým v Moldavsku musíme pracovat. Proto je dobré dělat dlouhodobé projekty a zahrnovat ministerstvo samého začátku. Většinou k cíli dojdeme, ale ne vždy podle plánu a daného časového limitu".

Foto: Velvyslanectví České Republiky v Chisinau
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Olga Vasinkevič
klíčová slova:
spustit audio

Související