Česko si mezi zeměmi na žebříčku korupce pohoršilo o pět míst

Česko se na žebříčku organizace Transparency International (TI), která sleduje korupci, propadlo v roce 2020 oproti předchozímu roku o pět míst a ocitlo se na 49. příčce. Pokračuje tak negativní hodnocení České republiky, která na loňském indexu TI měla proti předchozímu období skóre horší o šest míst. Ze 180 sledovaných zemí si podle TI nejférověji vedou Nový Zéland a Dánsko, které mají shodně 88 ze 100 hodnotících bodů, na opačném konci škály jsou Jižní Súdán a Somálsko s 12 body.

"Covid-19 není jenom zdravotní a ekonomická krize, je to také korupční krize, kterou v současné době nezvládáme," řekla šéfka TI Ferreira Rubiová. Ze zjištění TI vyplývá, že se korupce loni projevila při tom, jak si země zajišťovaly například ochranné pomůcky, roušky a ventilátory. ČR má na 49. místě 54 hodnotících bodů. Západoevropské státy a země Evropské unie si v potírání korupce vedou z regionálního hlediska sice nejlépe, ale kvůli covidu-19 se ocitly pod mimořádným tlakem. Ke špičce v tomto regionu patří Dánsko, Finsko, Švédsko a Švýcarsko, na opačný konec pak TI řadí Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Hlavní příčiny propadu Česka v indexu vnímání korupce jsou podle české pobočky organizace Transparency International (TIC) tři: ohýbání pravidel ve prospěch určitých ekonomických skupin, rozklad státní správy a případy politické korupce. Dosažené skóre - tedy 54 bodů ze sta možných - není podle TIC pro Česko lichotivé. O devětačtyřicátou pozici v indexu se ČR dělí s Ománem a Rwandou. Průměr Evropské unie, který činí druhým rokem 64 bodů, se tak Česku nadále vzdaluje. "Po deseti letech jsme se vrátili zhruba na stejné výsledky. Mírný vzestup nastal v letech 2013 až 2017," řekl ředitel české pobočky Petr Leyer.