Petříček: Věřím, že se členské státy EU na přesné podobě covid pasů shodnou

Evropská komise představila parametry takzvaných covid pasů, které by měly v usnadnit cestování po Evropě. Platit by měly začátkem léta a trvat jen po dobu pandemie. Čeští představitelé jejich zvedení vítají.

Takzvaný digitální zelený certifikát by obsahoval údaje o očkování, testu nebo imunitních látkách po prodělané nemoci. Lidé by tak mohli cestovat bez pobytu v karanténě. Na přesné podobě pasů se v příštích měsících musí shodnout členské země Evropské unie. Zatím se počítá s tím, že státy budou uznávat pouze vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale nevyloučil, že se to změní.

Tomáš Petříček,  foto: Archiv Vlády ČR

„Zatím se nevede debata o tom, jak by Česká republika případně využila nějaké možnosti rozšíření uznávání jiných vakcín. Toto je na další jednání zejména s ministerstvy zdravotnictví a vnitra. Osobně bych ale upřednostňoval to, abychom uznávali vakcíny, které jsou registrované u Evropské lékové agentury,“ uvedl.

Rozšíření covidových pasů i na další očkovací látky prosazuje například Maďarsko, které už používá i v Evropské unii dosud neschválené vakcíny z Číny a Ruska.

Pasy by podle návrhu měly fungovat nejen pro očkované, ale také pro ty, kteří budou mít negativní test nebo protilátky. Aby nedošlo k diskriminaci lidí, kteří z různých důvodů očkováni nebyli.  Zároveň se předběžně počítá s digitální i papírovou podobou certifikátů.

„V tom návrhu je obsažené, že členské státy by měly využít obě možnosti, aby i lidé, kteří si třeba nemohou stáhnout nějakou aplikaci, nebyli omezováni a diskriminováni. Systém by měl fungovat na bázi QR kódů, které by byl vzájemně rozpoznatelné a uznatelné ve všech členských státech Evropské unie,“ řekl ministr Petříček.

Covid pas,  zdroj: Evropská Komise

Ideální je celounijní platnost

Podle ministra je pas důležitý nejen kvůli turismu, ale zejména pro obchodní jednání, pracovní cesty či návštěvy příbuzných po Evropě. Upozornil, že Evropská komise vzala také v potaz požadavek na zajištění ochrany osobních údajů. V rámci covidového pasu se budou evidovat pouze nezbytné informace, jako je jméno, datum narození, případně relevantní informace o splnění podmínek pro cestování.

Šéf české diplomacie věří, že se členské státy na přesné podobě covidových pasů shodnou. Pokud by se tak nestalo, bude chtít Česko individuálně jednat se státy, které certifikáty hodlají zohledňovat.

"Z mého hlediska je ideální celounijní platnost, protože jedním z důvodů je, abychom se vrátili k dodržování základních práv občanů Evropské unie, a to je svoboda pohybu v rámci Evropské unie," dodal ministr.

Krok k obnově cestovního ruchu

Návrh na zavedení certifikátů uvítala i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). "Věřím, že to bude významný krok k obnově cestovního ruchu," poznamenala na twitteru.

Foto: JoshuaWoroniecki / Pixabay CC0

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že využití covid pasu nijak neovlivní právo volného pohybu osob v schengenském prostoru. “Ale bude alternativou pro karantény či povinné testy po překročení vnitřních hranic," upozornil.

Také české cestovní kanceláře zavedení covid pasů vítají. „Usnadní se tím mnoho času, peněz i papírování. Očkování v Česku by se mělo v následujících dnech zrychlovat, uvidíme, kolik klientů chystajících se na letní dovolenou to stihne. I bez očkování mohou ale letět na dovolenou s testy, na to jsou už Češi zvyklí a nevidím v tom žádný problém. Všechno zatím nasvědčuje tomu, že bychom si léto u moře mohli užít,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.