Pro cizince i pro vracející se Čechy platí pro vstup do Česka nová pravidla

Od 9. listopadu začala platit nová pravidla pro příjezd do Česka. Týkají se cizinců přijíždějících do republiky i Čechů vracejících se ze zahraničí. Na takzvaném cestovatelském semaforu, který ministerstvo zahraničí nově sladilo v rámci Evropské unie, je několik států v barvě oranžové, většina je červená. To znamená vysoké riziko nákazy koronavirem.

Češi i cizinci přijíždějící do Česka ze zemí označených na semaforu červenou barvou, tedy z většiny evropských států, musí mít nově při příjezdu negativní test na koronavirus, nebo musí absolvovat desetidenní karanténu. Musí také vyplnit příjezdový formulář pro hygienu. Tím, že cestovatel vyplní ještě před vstupem na území Česka elektronický Příjezdový formulář, oznámí svůj příchod z rizikové země krajské hygienické stanici, čímž splní jednu z povinností. Oznámení pak na vyžádání předkládá i hraniční nebo pobytové kontrole.

Foto: ECDC

Nejpozději do pěti dnů od vstupu do země se nechá na vlastní náklady otestovat PCR metodou. Výsledek testu se obratem oznamuje hygienické stanici. „Povinnost podrobit se na vlastní náklady PCR testu lze splnit předložením negativního výsledku PCR testu, který byl proveden v členském státě EU a není starší než 72 hodin,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Pravidla neplatí pro cesty, které jsou kratší než 12 hodin. A také se nevztahují na přeshraniční pracovníky nebo žáky a studenty při pravidelném pohybu do určité země. Výjimka pro delší návštěvy hranicemi rozdělených rodin by podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) mohla vejít v platnost nejpozději v týdnu od 16. listopadu.

Bez nutnosti absolvovat karanténu nebo vyšetření metodou PCR teď do Česka můžou přijíždět pouze lidé z oranžově zbarvených zemí. "V případě oranžových států platí, že cestování je volné. S testy ale musí do České republiky cestovat dlouhodobí pracovníci. Nejedná se tedy o pendlery, ale třeba o sezónní zaměstance. Patří sem Německo, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Švédsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Kypr," vysvětlil ministr Petříček.

Tomáš Petříček,  foto: Michaela Danelová,  ČRo

Jediným státem v Evropě, pro který teď neplatí žádná omezení a má na semaforu zelenou barvu, je Vatikán. Z mimoevropských států se může do Česka bez testů nebo karantény cestovat ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Thajska a Austrálie.

Semafor bude aktualizován jednou týdně v pátek podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Dosud ministerstvo zdravotnictví používalo odlišnou metodiku pro stanovení rizika nákazy v jednotlivých zemích a semafor se tak dlouho neměnil. Většina zemí EU, kromě Španělska, byla zelená.

Cestování z Česka

Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že uvedené informace se týkají pouze vstupu na území České republiky, každá země má vlastní pravidla pro vstup na své území. Při všech cestách do zahraničí je proto nutné se předem informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních cílové země.

Foto: Jan Bachorík,  ČRo

Protože Česko se v současnosti řadí mezi nejnebezpečnější země z hlediska koronaviru v zahraničí zpřísňují podmínky pro příjezd Čechů. Například od pondělí se změnily podmínky cest do Bavorska. Region zrušil pro české občany výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus. Povinná je desetidenní karanténa, po pěti dnech ji lze ukončit negativním testem na Covid-19. Opatření se nevztahuje na tranzit či návštěvy nejbližší rodiny nebo střídavou péči o dítě. U pendlerů zůstávají stejné podmínky jako dosud, tedy pravidelné testování.

V případě nejasností nad momentální situací doporučuje ministerstvo zahraničí řídit se vyjádřením příslušných zastupitelských úřadů České republiky v dané zemi. Na webových stránkách ambasád jsou podmínky ke vstupu do jednotlivých zemí průběžně aktualizovány.