Na dovolenou s přehledem. Ministerstvo spustilo informační cestovatelský web

Už jen pár týdnů a lidé se začnou opět rozjíždět na dovolené. Podle průzkumů plánuje letos většina Čechů strávit dovolenou v tuzemsku. V kempu, na chalupě a cestováním po vlasti. Pro ty, kteří se chystají do zahraničí, spustilo ministerstvo zahraničí nový web. Bude přehledně informovat o podmínkách pro cesty do čtrnácti nejžádanějších destinací či návratu do Česka.

„Motto našeho přístupu k letní sezoně je snadné a pohodlné cestování, ale zároveň cestování, které je bezpečné a předvídatelné. Covid nikam nezmizel a stále je třeba při cestách do zahraničí být ve střehu,“ uvedl při představování webu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Jakub Kulhánek | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Nový web, který je součástí Covid portálu, lze nalézt na www.dovolena2021.cz. Obsahuje například informace o protikoronavirových opatřeních v turistické destinaci, co dělat, pokud se turista v dané zemi nakazí koronavirem, užitečné kontakty nebo jaké podmínky platí při návratu do Česka.

„Web je přesně tím místem, kde se lidé mohou přehledně informovat o cestování do destinací, které jsou podle našich údajů mezi Čechy nejpopulárnější,“ uvedl ministr. Lidé na něm najdou informace o Bulharsku, Egyptu, Chorvatsku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Tunisku a Turecku.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek na občany apeloval, aby se při cestování do zahraničí registrovali v systému DROZD, který využívají české zastupitelské úřady například k informování českých turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Změny v cestování

Od pondělí 21. června došlo k některým změnám v cestování. Otevřela se možnost pro osoby s ukončeným očkováním vrátit se z vysoce rizikových zemí do Česka bez nutnosti pětidenní izolace.

Ilustrační foto: VisionPic,  Pexels,  CC0 1.0 DEED

Například z Egypta tak je možné přiletět do Česka, hned si nechat udělat PCR test a po negativním výsledku třeba už další den jít do práce. Toto rozvolnění se týká i cest občanů Evropské unie do Česka.

Česko se také otevřelo dalším zahraničním turistům. Bezmála po roční pauze se mohou do země opět podívat turisté například z USA, pokud jsou naočkovaní nebo s testem.

Posílení konzulátů i společné policejní hlídky

Ministerstvo zahraničí také oznámilo, že v červenci a srpnu budou českým občanům k dispozici konzulární jednatelství v Barceloně, bulharském Burgasu, chorvatské Rijece a Splitu a ve Valettě na Maltě.

Ilustrační foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0

Připravuje se otevření dalších konzulátů, například v Albánie, Čadu, Japonsku, Jižní Koreji, Itálii, Kolumbii nebo Polsku.

Českým turistům v nesnázích mohou pomoci také společné policejní hlídky, které budou nasazeny ve frekventovaných turistických destinacích. Na letošní léto zavádějí v Chorvatsku, Bulharsku a Albánii. „Pomáhají s překonáváním jazykové bariéry, poskytují informace, pomáhají při dopravních nehodách nebo trestných činech,“ vysvětlil ministr.