Ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, jak se kvůli riziku koronaviru chovat u moře

Dubrovník v Chorvatsku

Koronavirový semafor pro cestování Čechů do zahraničí se zatím měnit nebude. Českému rozhlasu to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Rezort ale podle něj vydal několik doporučení a připravil také rady pro Čechy, jak se chovat v přímorských letoviscích.

Vládní semafor je seznam „zemí bezpečných pro cestování“ rozdělený do tří kategorií (nízké, střední a vysoké riziko nákazy). Semafor spadá pod správu ministerstva zdravotnictví a je pravidelně aktualizován podle vývoje v jednotlivých státech.

S účinností od pondělí 10. srpna 2020 Rumunsko zůstává mimo seznam států s nízkým rizikem nákazy onemocnění covid-19. Španělsko zatím zůstává na seznamu států s nízkým rizikem, nicméně ministerstvo varuje před zvýšeným rizikem nákazy zejména v oblasti Barcelony a doporučuje do této oblasti cestovat jen v nezbytných případech.

Opatrní by čeští turisté měli být podle ministerstva zahraničí také v chorvatském Zadaru. Další významná lokální ohniska ze zvýšeným rizikem nákazy představují Bavorsko a Horní Slezsko.

Ministerstvo také vydalo rady, jak se chovat v přímořských letoviscích. Podle náměstka ministra Martina Smolka tak reaguje na rostoucí počet nakažených při hromadných akcích na některých chorvatských plážích. "Protože tam v poslední době došlo k relativně vysokému výskytu na párty, která se konala na chorvatském ostrově Pag. Vydáváme proto obecmá doporučení, jak se chovat v těchto destinacích a v těchto situacích."

Český epidemiolog Rastislav Maďar v pondělí na twitteru napsal, že Češi, kteří se vypravili do Zrče na ostrově Pag, kde se konají obrovské taneční party, se tam infikovali koronavirem a po návratu domů infikovali další lidi. "Pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum,“ napsal Maďar, který u Jadranu také trávil dovolenou. Podle něj nezáleží na tom, kam lidé na dovolenou jedou, ale jakým způsobem ji tráví.

Ministerstvo v doporučení mimo jiné nabádá české občany, aby se se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace, noční podniky a podobně vyhýbali a raději zůstali na čerstvém vzduchu.