Koronavirus ze zahraničí přivezli pouze jedinci

Foto: pixelRaw, Pixabay / CC0

Lidé, kteří se vydají na dovolenou, musí bedlivě sledovat, jestli se v zemi, kam cestují, nezpřísňují opatření. Zároveň se objevila informace, že se v zahraničí nakazili první Češi.

Ladislav Dušek | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Lidé se obávají, aby se neopakoval scénář, kdy přijížděli z Itálie nakažení lyžaři. Jedná se však o minimální počty, uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, i když nevyloučil, že by nějaké ohnisko mohlo vzniknout.

"Jde o čísla naprosto zanedbatelná. Nechápu ten počet novinových článků a nadpisů kolem toho. Četl jsem, že jsou první nakažení v Chorvatsku. V centrálním informačním systému infekčních nemocí, kde by to za tuto dobu mělo být všechno, je to jeden. Potom jeden Velká Británie, Maďarsko jeden, Srbsko jeden, Slovensko tři, Švédsko dva, to je celé. To opravdu není nic alarmujícího a já nevidím důvod k nějaké poplašné zprávě."

V Chorvatsku jsou ohniska nákazy mimo turistické oblasti

Černohorský Kotor,  foto: pixelRaw,  Pixabay / CC0

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dodal, že například v Chorvatsku, které zpřísňuje opatření, přibývá případů mimo turistické oblasti.

"Je to trošku podobné jak v případě ČR. Jsou to lokální ohniska, která se nenacházejí v těch letoviscích, jsou ve vnitrozemí, případně kolem Záhřebu."

Nově je potřeba test nebo karanténa při návratu ze Srbska a Černé Hory, která je také oblíbenou destinací Čechů. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež však o víkendu řekl, že opatření je překvapivé a zbrklé, protože Černá Hora patří podle něj k bezpečným zemím. Česko sleduje také situaci v Bulharsku, kde přibývá nakažených.

V Česku se o víkendu držel počet nakažených pod stovkou. Podle odborníků se virus v Česku nekontrolovaně nešíří, ve většině okresů se nově nakažení neobjevují, lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku.

Češi ruší dovolenkové plány kvůli obavám z nákazy

Foto: StelaDi,  Pixabay / CC0

Místo původně plánovaného zahraničí stráví letos dovolenou v tuzemsku 15 procent Čechů. Vůbec dovolenou neplánuje 22 procent obyvatel, byť na ni obvykle jezdí.

Nejčastěji lidé ruší nebo mění své dovolenkové plány kvůli obavám z nemoci covid-19. Jako důvod rušení nebo omezení letošních dovolenkových plánů to uvedlo 42 procent dotázaných, vysvětlil v České televizi analytik agentury Kantar Pavel Ranocha.

"Ten faktor, který populaci rozděluje asi nejsilněji, je vzdělání. Na zahraniční dovolenou letos plánuje jet 28 procent vysokoškoláků v porovnání s pouze 6 procenty mezi lidmi, kteří nemají maturitu. Navíc, když se podíváme na vysokoškoláky, tak dalších 20 procent by za normálních okolností na tu zahraniční dovolenou jelo, ale letos udělá spíše výjimku."