Co přináší rok 2021: Očkování, volby, nižší daně i sčítání lidu

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Rok 2021 přináší řadu změn, které ovlivní život lidí v Česku. Více než 4 miliony zaměstnanců budou mít nižší daně. Voliči rozhodnou o příští vládě. Češi si na jaře zopakují sčítání lidu, domů a bytů. A změny se dotknou i oblasti vzdělávání.

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Na podzim Česko čekají důležité volby do Poslanecké sněmovny. K volebním urnám zamíří Češi v pátek a v sobotu 8. a 9. října. Rozhodnou o tom, zda bude v čele státu jako premiér i nadále stát Andrej Babiš (ANO), anebo zda vládu sestaví někdo jiný.

Termín voleb více než devět měsíců před jejich konáním ohlásil prezident Miloš Zeman proto, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. Kvůli covidu-19 budou podle něj muset strany více spoléhat na technické prostředky než na kontakt s voliči.

Nižší daně

Foto: Got Credit on Foter.com / CC BY

Všechny zaměstnance ve státním i v soukromém sektoru čeká jedna z největších změn v daňovém systému. Lidem zůstanou v peněženách navíc tisíce korun díky zrušení superhrubé mzdy. Místo ní se konečná částka na výplatní pásce bude počítat ze dvou sazeb z příjmu fyzických osob - 15 a 23 procent, přičemž vyšší sazba se počítá od příjmu 140 tisíc korun.

Nejen zaměstnanci si navíc polepší o 3 tisíce korun díky zvýšení slevy na poplatníka. Poroste i minimální mzda, a to o 800 korun. Zvedne se na 15 200 korun.

Letos se také spustila nová paušální daň. Některé OSVČ, tedy živnostníci, díky ní mohou výrazně ušetřit.

Podle odborníků bude dále růst nezaměstnanost. Podnikatelé přesto budou stále cítit nedostatek zaměstnanců ve specifických a kvalifikovaných oborech.

Školství

Reforma maturit je na dohled | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Maturitní testy zůstanou od jara jedinou částí maturit organizovanou státem. Ústní a písemné zkoušky z jazyků se přesunou do škol. Státní maturitní testy se také nebudou známkovat. Hodnotit se budou jen slovy „uspěl" či „neuspěl" podle procenta zvládnutých úkolů.

Změny nastávají i u přijímacích zkoušek. Na čtyřleté maturitní obory středních škol nebudou povinné jednotné přijímací zkoušky. Přijímací zkoušky na víceletá gymnázia by měly zůstat beze změny.

Od února se bude na základních a středních školách testovat kombinovaná výuka.

Společnost

Foto: Daniel Schludi,  Unsplash / CC0

I rok 2021 bude ve společnosti ve znamení koronaviru. Naplno se v Česku rozjede očkování. Podle odhadů by se během prvního půl roku mělo podařit naočkovat zhruba polovinu české populace.

Podle pozorovatelů se s vakcínami proti covidu sice věci začnou měnit k lepšímu, návrat k normálu bude ale zdlouhavý.

Česko také čeká sčítání lidu, domů a bytů. To má odstartovat o půlnoci na 27. března. Bude to nejmodernější sčítání lidu v naší historii, je primárně připravováno jako on-line.

Uskuteční se prostřednictvím webových stránek, mobilní aplikace, ale i tradiční metodou sčítacích komisařů. Podle odhadů má sčítání lidu přijít na 2,23 miliardy korun.

Výročí

Zdeněk Miler,  foto: Jana Chládková

Na letošní rok také připadá řada kulatých výročí. Například 100 let od založení Československé obce legionářské, 120 let od narození Milady Horákové nebo 200 let od narození Karla Havlíčka Borovského.

21. února bude sté výročí narození českého výtvarníka, režiséra animovaných filmů a ilustrátora dětských knížek Zdeňka Milera, který je znám především díky oblíbené večerníčkové postavě Krtečka. (zemřel 30. 11. 2011)

V letošním roce si připomeneme i 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily, která je považována za matku a patronku českého národa. Zavražděna byla v noci z 15. na 16. září na hradišti Tetín v roce 921. V únoru zase uplyne 660 let od narození českého panovníka Václava IV.

Podpora krajanů

Ilustrační foto: Tanja-Denise Schantz/Pixabay,  CC0

Podpora krajanů a výuky češtiny v cizině by se měla od letošního roku výrazně zvýšit. Letos by na program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí mělo jít 113,3 milionu korun z rozpočtů ministerstev školství, zahraničí a zdravotnictví.

Program zahrnuje podporu krajanských komunit prostřednictvím vzdělávacích programů i kulturních projektů. Patří do něj také opravy a údržby objektů, budov, které využívají krajanské spolky.