Pomáháme budovat dobré jméno Česka, proto chceme i volit, říkají krajané ke korespondenční volbě

Korespondenční hlasování v USA

Opoziční trojkoalice - občanští demokraté, lidovci a TOP 09 chtějí na mimořádné schůzi Sněmovny projednat i zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Schůze začne ve čtvrtek.

Ve světě žije asi půl miliónu Čechů s občanstvím. Zatím mohou volit jen na velvyslanectvích a to pouze prezidenta a poslance.

Češi v zahraničí se sdružili pod iniciativu 'Chceme volit distančně', která už uspořádala několik online diskusí.

Na jejích stránkách vystupuje i řada Čechů, kteří iniciativu podporují, například lékař Michal Konštacký, který žije ve Švýcarsku.

"Česká komunita už dávno není komunitou uprchlíků žijících v zahraničí. Jsme sebevědomí expati, kteří často přicházejí do ciziny za velice specializovanými vědeckými úkoly a projekty. Pomáháme budovat dobré jméno naší vlasti v zahraničí, a proto bychom se také rádi podíleli na budování české společnosti. Nikdy jsme se nezřekli občanských práv, je proto poměrně ostuda, že máme pouze velmi omezenou a komplikovanou možnost tato práva uplatňovat."

Kvůli obrovským vzdálenostem volí zlomek krajanů

Ze zhruba půl milionové komunity Čechů s občanstvím jich volí asi 10 tisíc. Jsou to hlavně lidé, kteří žijí ve velkých městech, kde je velvyslanectví. Vzdálenosti, které musí Češi překonat k volebnímu místu například v Americe nebo v Austrálii, je obrovská.

"Proto je volební účast velmi nízká. Často nedosahuje ani pěti procent. A přitom hlasy nás Čechů v zahraničí mohou výrazně ovlivnit volební výsledky. Navíc jsme mezi posledními evropskými zeměmi, které distanční volbu neumožňují," říká na webu iniciativy spisovatelka Denisa Šedivá.

Petr Sís: Češi v Americe svou pravlast milují

Petr Sís,  foto: Ian Willoughby

S mnoha lidmi českého původu se v Americe potkává i mezinárodně uznávaný autor knih pro děti Petr Sís.

"Byl jsem neuvěřitelně překvapený tím, kolik lidí českého původu žije po Spojených státech. Všichni svou pravlast milují a všichni by se rádi zúčastnili procesu demokratických voleb v České republice, pokud mohou."

Korespondenčně se volí už v 21 zemích Evropské unie a ve Velké Británii. Elektronicky mohou hlasovat Švýcaři a Estonci. Korespondenční volby má současná vládní koalice ve svém programu.

Odpůrci korespondenčních voleb se bojí falšování

Odpůrci korespondenčních voleb poukazují na to, že by mohlo dojít k falšování. Jak například zjistit, že obálku poslal ten, kdo hlasuje? Zvláště po volbách v USA mají někteří z tohoto typu hlasování obavy. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček navštívil volební místnost ve Spojených státech, řekl v pořadu České televize.

"Já jsem byl v San Diegu přímo v té volební místnosti, kde se počítají korespondenční hlasy. Já se jich ptal, jak to ověřujete, jak víte, že někdo nemůže ovlivňovat hlasování druhého a jestli to vůbec posílal ten člověk? To je realita. Určitě to tam v nějakém procentu existuje, protože ten systém je úplně děravý."

Jiný názor má náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. "Já jsem nikde v Evropě nezaznamenal, že by došlo k jakýmkoliv podvodům v rámci korespondenční volby."

Ministerstvo zahraničí korespondenční volby podporuje. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) opakovaně zdůraznil, že pro lidi, co léta žijí v USA, Austrálii nebo na Novém Zélandu znamenají volby hodiny v letadle a tisíce za letenku.

Senátor Czernin: Češi v zahraničí přinesli v roce 2019 do ČR 89 miliard korun

Jak dodal v České televizi senátor Tomáš Czernin, předseda stálé komise pro krajany žijící v zahraničí, tato skupina obyvatel je pro Česko důležitá.

Tomáš Czernin,  foto: Martin Vlček / Czech Senate,  CC BY 3.0

"Národní banka si spočítala, že například v roce 2019 od Čechů ze zahraničí přišlo do ČR 89 miliard korun. Pro srovnání, například rozpočet ministerstva obrany byl v tom roce 65 miliard. Nikdo nemůže pochybovat, že to je důležitá část našeho obyvatelstva."

Volby Čechů v zahraničí byly v minulých volbách (2017) jiné, než v Česku. Nejvíc hlasů získala TOP 09 (více jak 26 procent hlasů). Druzí byli Piráti, třetí ODS. Vládní hnutí ANO bylo na čtvrtém místě.

Kromě trojkoalice opozičních stran podporuje korespondenční volbu vládní sociální demokracie, dále Piráti, a Starostové. Návrh zřejmě nepodpoří komunisté, kteří v něm vidí možnost vedoucí ke zpochybnění voleb. Dá se očekávat, že proti bude Okamurova SPD. Aby návrh prošel, musela by pro něj hlasovat část poslanců hnutí ANO.