Česko si připomnělo výročí konce války, Zeman jmenoval generály

Česko si dnes připomnělo 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově, vzpomínkové akce se odehrály také na jiných místech. Na Hradě Zeman jmenoval nebo povýšil do generálské hodnosti 16 mužů a jednu ženu. Druhou generálkou se stala rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku navrženého už pošesté vládou prezident opět vynechal

Podobu vzpomínkových akcí znovu ovlivnila epidemie koronaviru, byť už v menší míře než před rokem. Například jmenování generálů se tehdy na Hradě neuskutečnilo. Ani dnes se ale lidem neotevřely k prohlídce vládní a parlamentní budovy.

Na náměstí Interbrigády v Praze dnes zahájili organizátoři výstavu s názvem Nikogda ně zabuděm (Nikdy nezapomeneme), která přibližuje příběhy pamětníků a historické momenty ve vztazích někdejšího Československa a Sovětského svazu. Konvoj americké historické techniky dorazil do Velichovek na Náchodsku jako připomínka toho, že sem 8. května 1945 přijeli Američané vyjednat kapitulaci s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem.