Česko udělilo ukrajinským uprchlíkům už skoro 293.000 speciálních víz

Česko udělilo uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny už skoro 293.000 speciálních víz. V pátek jich bylo vydáno 1218, asi o 1200 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů, které dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Celkový počet lidí, kteří do Česka uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, se podle dřívějších vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ustálil na 300.000.

V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly dnes nad ránem slyšet výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že raketami zasáhlo budovy továrny na výrobu obrněných vozidel v Kyjevě a zařízení na opravu vojenské techniky v Mykolajivu.

V Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 900 těl civilistů. Drtivá většina z nich byla zastřelena, uvedl dnes policejní šéf oblasti Andrij Něbytov. Všechny státy by se měly připravit na možnost, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně, řekl v prozatím zveřejněných úryvcích z rozhovoru s televizí CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.