Česko vyzvalo Barmu k propuštění všech politických vězňů

Známá barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla po 7,5 letech strávených v domácí internaci propuštěna na svobodu. Pětašedesátiletá Su Ťij strávila v internaci s přestávkami 15 z posledních zhruba 20 let života. Disidentka je symbolem barmské demokratické opozice. "Aun Schan Su Ťij ví, že v České republice má věrné přátele, kteří ji podporovali. Přejeme jí mnoho štěstí a doufáme, že ji budeme moci jednou navštívit. Máme z její svobody upřímnou radost," komentoval její propuštění ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Propuštění Su Ťij přivítal i exprezident a rovněž někdejší disident Václav Havel. "Znovu se nám všem potvrzuje, že soustavně upozorňovat na porušování lidských práv ve světě má smysl a navzdory i velmi tvrdým diktátorským režimům to může dříve či později přinést dobré výsledky," napsal Su Ťij v dopise na svém webu. Vyjádřil naději, že příklad nenásilného odporu Su Ťij je nadějí i pro ostatní vězněné Barmánce.

Česká republika vyzvala barmskou vládu, aby po disidentce Su Ťij propustila i ostatní politické vězně a respektovala jejich práva. Česko také vyzvalo barmské úřady, aby respektovaly svobody sdružování a shromažďování a umožnily činnost politickým stranám, které se minulý týden nezúčastnily parlamentních voleb.