Česko zasáhl silný mráz, komplikuje hlavně dopravu na železnici

Česko zasáhl silný mráz. Na mnoha mnoha místech klesla v noci teplota pod 20 stupňů Celsia, padaly i teplotní rekordy. Velice nízké teploty naměřili meteorologové ve Stráži pod Ralskem, Doksech, Adršpachu a Brodem nad Dyjí. Rekordně nízké teploty zaznamenalo pět meteostanic na západě Čech. V Šindelové na Sokolovsku v Krušných horách klesla rtuť teploměru na rekordních minus 23 stupňů. Sedmadvacet let starý rekord byl překonán i v Neumětelech na Berounsku, kde bylo minus 20,9 stupně Celsia. Další rekordy hlásí Hradec Králové a Pardubice. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili dokonce minus 25 stupňů.

Ledové počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu ráno a dopoledne komplikovalo provoz na železnici. Doprava na vytížené trati mezi Prahou a Plzní kvůli zamrzlým výhybkám a stržené troleji úplně zkolabovala. První ranní vlak do Norimberka odjel z Prahy se zpožděním 268 minut, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Cestující musí stále počítat se zpožděními. Největší potíže byly od rána na trati mezi Prahou a Plzní, konkrétně v úseku Praha - Beroun. Provoz zbrzdila stržená trolej v Radotíně, kde navíc stejně jako v Dobřichovicích zamrzaly výhybky. Doprava byla v jednu chvíli zcela paralyzovaná a vlaky neprojely vůbec. Rychlíky v obou směrech nabíraly desítky minut zpoždění. Osobní dopravu mezi Prahou a Radotínem zajišťovaly autobusy.

Pokles teplot a inverze navíc zhoršily v Moravskoslezském kraji smogovou situaci, Meteorologové rozšířili signál regulace i pro Třinecko, od pátečního večera už platí pro Ostravsko a Karvinsko. Naopak mírné zlepšení oproti pátku hlásí odborníci ze severu Čech, regulace ale platí dál. Nejhorší vzduch v kraji je v Lomu u Mostu. Špatně se dýchá i na severu Čech a ve středních Čechách. Mráz se očekává i v noci na neděli. Meteorologové předpokládají, že v noci na neděli opět klesnou nejnižší teploty klesnou mezi minus deset až minus 15 stupňů, místy i kolem minus 20 stupňů. K ránu se začne v Čechách oteplovat.

I přes mrazivé počasí mají pražské organizace, které pomáhají lidem bez domova, volné kapacity. Otevřely již ale pro ně rozšířená denní centra, ve kterých mohou trávit i noc. ČTK to řekli zástupci sociálních organizací. Za poslední tři dny pravděpodobně umrzlo už sedm lidí.