Vejprty odřízla sněhová vánice od světa

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sníh sevřel začátkem týdne téměř celou republiku. Takové přívaly sněhu leckde už hodně dlouho nepamatují. Kalamita postihla rovněž dálnici D 1 ve středních Čechách, s velkými obtížemi se potýkali silničáři na Vysočině. Nejvíce ale zřejmě zaskočil sníh severní Čechy, zejména celou oblast Krušných hor. Uzavřeny byly mnohé silnice a některé hraniční přechody na Teplicku a Ústecku, kde průjezd k nim blokovaly nepojízdné kamiony. Skoro jako v obleženém městě si museli připadat lidé v třítisícových Vejprtech. Co se stalo? Na to se zeptal Zdeněk Vališ starostky Vejprt Jitky Gavdunové.

Foto: ČTK
"V pondělí zhruba v šest večer jsme už byli nuceni vyhlásit kalamitní stav. Jinými slovy, nebyli jsme s to zajistit sjízdnost všech silnic v našem městě."

Vy jste ale byli podle některých zpravodajů na pár hodin úplně odříznuti od okolního světa..

"Ano, máte pravdu, to jsme byli. Opravdu to nebyla jednoduchá situace. Sněhová vánice uzavřela silnici Vejprty - Chomutov a Vejprty - Karlovy Vary a zůstal v podstatě průjezdný jen úsek silnice směrem na Kadaň. Jenže ta byla zcela zablokována zapadlými auty a nepojízdným kamiónem a trvalo asi šest hodin, než se podařilo auta vyprostit. V té době nemohl nikdo do Vejprt, ani odtamtud. Nefungovala ani dráha, protože vlak vykolejil."

Prý vás sníh nachytal tak trochu v nedbalkách..

"Nevím, jestli to byly nedbalky. Pravdou je, že já jsem tady ve Vejprtech zdědila spoustu nefunkčních věcí, mimo jiné i nefunkční městský rozhlas. My jsme s ředitelem Technických služeb sedli k telefonu, vytipovali jsme si ulice, které jsme nebyli s to uklízet, a snažili jsme se vždy kontaktovat někoho v té ulici. Musím říci, že lidé byli velice hodní a vstřícní a sami se nabízeli, že budou informovat další lidi v ulici. Myslím si, že prakticky všichni občané se dozvěděli, že je kalamitní stav a že budou mít v úterý problém dostat se do práce."

Foto: ČTK
A co místní hasiči, nepomohli vám?

"Hasiči samozřejmě pomohli. To je i naše povinnost, jakmile vyhlásíme takový stav. Nejprve voláme policii České republiky a hasiče. Hasiči zase okamžitě kontaktovali své nadřízené a aktivně se zapojili do pomoci městu."

Prý ale měli jen jediný megafon a ten jim nefungoval..

"Bohužel ano, ani to nefungovalo. Policie také neměla megafon. Řekla bych ale, že špatné je vždy k něčemu dobré. Dnes odpoledne máme radu města a navrhnu radě, že bychom se měli zapojit do systému SMS zpráv. Třeba tato situace napomohla tomu, že vyřešíme varování obyvatel pro možné další případy v budoucnosti."