Český fotbal nemá nového nejvyššího šéfa, musí se konat nová valná hromada

Českomoravský fotbalový svaz nového předsedu nenašel. Páteční hlasování skončilo patovou situací, když česká komora trvala na Vlastimilu Košťálovi a moravská na Pavlu Mokrém. Třetí kandidát Ivan Hašek vypadl už v prvním kole. Podle stanov musí být do osmi týdnů svolána nová valná hromada.

Ani dohodovací řízení mezi zástupci obou komor Českomoravského fotbalového svazu nového předsedu neurčilo. Košťál v patové situaci navrhl, aby se v posledním kole uskutečnilo jen jedno hlasování napříč celým spektrem bez ohledu na komory. Mokrý řekl, že s tímto návrhem souhlasí, což by jeho rivalovi vzhledem k většímu počtu českých hlasujících otevřelo cestu ke zvolení. Ale moravští účastnici valné hromady dali na schůzce, při níž hrál prim olomoucký ředitel Jiří Kubíček, jasně najevo, že je taková změna pro ně nepřijatelná.

Delegáti v české komoře už předtím dali přednost obchodníkovi před bývalým hráčem a kontinuitě před radikálním řezem. Hašek dostal v prvním kole od delegátů z Čech jen 31 hlasů, zatímco Košťál 85. Jen deset hlasů získal v české komoře Mokrý, zato podle očekávání triumfoval na Moravě.

Volební projevy trojice kandidátů se nestaly ostrou názorovou přestřelkou a ve srovnání s předvolební diskusí nepřinesly žádné nové myšlenky. Hašek vyzval delegáty k zásadní a nikoli jen kosmetické změně. Košťál i Mokrý se snažili udělat za korupcí tlustou čáru.

"Máte možnost tvářit se, že se nic neděje, nebo nazvat domácí poměry pravým jménem. Fotbal potřebuje změnu a veřejnost na ni čeká. Minimálně část vedení by měla dostat červenou kartu," hřímal z volební tribuny bývalý reprezentační kapitán Ivan Hašek. Prohlásil, že chce všem vrátit radost z fotbalu, slíbil okresům a krajům větší podíl na řízení a klubům, že pro ně svaz bude servisní organizací, jednající bez arogance. "Mám partnery, kteří jsou připraveni do fotbalu investovat," řekl Hašek.

Ani to delegáty nepřesvědčilo. Zvláště když Košťál vzápětí jeho přísliby o zdvojnásobení příjmů pro fotbal označil za populistické vzdušné zámky. Stejně tak rezolutně odmítl projekt třetího uchazeče Mokrého, který už před valnou hromadou hovořil o možnosti prodat marketingovou firmu STES zájemci, který slibuje vyšší příjmy. "Touto cestou se v marketingu vydal hokej, a to je pro nás varováním," řekl Košťál. Bývalý šéf Sparty poděkoval svým soupeřům za vcelku korektně vedený boj. Pozastavil se jen nad tím, že se někdo chce vynést do výše na vlně korupce. "Jak dlouho ještě bude pokračovat házení všech do jednoho pytle a sebepoškozování fotbalu?" položil Košťál řečnickou otázku a řekl, že si na rozdíl od Haška nemyslí, že by náprava měla trvat osm let.

V podobném duchu hovořil i Mokrý. "Není fér ukazovat fotbal jako žumpu v zemi, kde je korupce pravidlem a kde se s ní setkáváme všude v běžném životě. Nejsme horší než okolní společnost, je čas bránit fotbal," prohlásil Mokrý. Proti Košťálovým vizím obchodníka postavil heslo: "Musíme vydělávat peníze, abychom mohli hrát, ne hrát fotbal, abychom vydělávali." Podobný slogan "Byznys pro fotbal a ne naopak" použil v souboji se svým konkurentem i Hašek.