Český rozhlas spojí síly s Českými centry na poli kulturní diplomacie

Jitka Pánek Jurková a René Zavoral

Český rozhlas a Česká centra chtějí sdílet relevantní projekty, zaměřené na kulturu, vyvracení fake news nebo i na umělou inteligenci. Posílení vzájemné spolupráce stvrdili ředitelé obou institucí, René Zavoral a Jitka Pánek Jurková, podpisem memoranda o spolupráci.

Česká centra a Český rozhlas již spolupracují na vzniku několika původních projektů. V oblasti programu lze zmínit například partnerské propojení s Radiem Prague International na realizaci podcastů Czech Next Wave či Dialogues Paris-Prague nebo videoprezentací zaměřených na současnou gamingovou scénu pod názvem Infinite Universes. V letošním roce se pak obě instituce společně věnují Roku české hudby, pro který byla přichystána podcastová série v angličtině Faces of Czech Music.

Do budoucna se uvažuje i o dalších formách spolupráce, například o vystoupení hudebních souborů Českého rozhlasu v programu českého pavilónu na EXPO v japonské Ósace.

Jitka Pánek Jurková, generální ředitelka Českých center k tomu podotýká, že prostor k posílení kulturní diplomacie je stále obrovský:

„My samozřejmě vnímáme, že posílení komunikace Česka navenek skrze kulturu je něco, kde můžeme přidávat téměř do nekonečna. Podepsané memorandum o spolupráci s Českým rozhlasem je novým impulzem pro naší skvělou spolupráci s Českým rozhlasem. Těšíme se, že se potkáme na projektech, které existují už teď, třeba podcast Faces of Czech Music nebo třeba při přípravě kulturního programu EXPO 2025 v Ósace.“

Jitka Pánek Jurková a René Zavoral | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral při této příležitosti vyzdvihnul produkci Radio Prague International jako vlajkovou loď Českého rozhlasu pro zahraniční publikum.

„Zahraniční vysílání je naše obrovská deviza. Naše jazykové sekce oslovují řadu posluchačů, kteří nehovoří česky, přitom ale mají velký zájem o Česko a českou kulturu. V tomto duchu opravdu máme Českým centrům co nabídnout.“

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio