Český starosta Chicaga Antonín Čermák zemřel před 80 lety

Antonín Čermák

Jedním z nejslavnějších Čechů ve Spojených státech stále ještě je Antonín Čermák, někdejší starosta Chicaga. Muž, který se proslavil bojem proti organizovanému zločinu, zosobněnému samotným Al Caponem. Je to právě 80 let, co Antonín Čermák podlehl následkům atentátu, který pravděpodobně zosnovala americká mafie.

Antonín Čermák se narodil r. 1873 na Kladně, kde jeho otec pracoval v dolech, jako horník. Už o rok později se ale rodiče s malým Antonínem vystěhovali do Ameriky. Lákala je nabídka Abrahama Lincolna, že by mohli jako noví osadníci získat půdu na Středozápadě. Usadili se ve státe Illinois, kde Antonín začal chodit do školy. Navštěvoval ji ale jenom tři roky, pak se stal stejně jako jeho otec horníkem. Nakonec odešel do Chicaga, kde se nabízela práce na jatkách. Později se věnoval vlastnímu podnikání, r. 1902 byl za Demokratickou stranu zvolen do sněmovny státu Illinois a v r. 1931 se stal dokonce starostou Chicaga. Zde už od konce 19. století žila velmi početná česká komunita, přes sto tisíc Čechů. Čermák ale získával popularitu i mezi dalšími přistěhovalci ze střední a východní Evropy a uměl dobře využít jejich hlasy. Stejně tak získával i hlasy amerických černochů.

V Chicagu po desítky let bojoval proti zkorumpovanosti policie i státních úředníků, a především proti mafii, která v letech prohibice ovládala nelegální trh s alkoholem. Jedním z jeho cílů bylo zrušení prohibice. Mafie proto v Antonínu Čermákovi viděla jednoho ze svých největších nepřátel ve městě. Dodnes se spekuluje, zda neměl být právě on terčem atentátu, k němuž došlo 15. února 1933 při návštěvě prezidenta Franklina D. Roosevelta v Miami na Floridě. Anton Cermak, jak si kladenský rodák v Americe říkal, tam prezidenta doprovázel. Původně italský anarchista Guiseppe Zangara při projevu na Roosevelta několikrát vystřelil. Samotného prezidenta nezasáhla ani jedna z kulek, byli ale zraněni lidé v jeho okolí. Nejhůře právě chicagský starosta Antonín Čermák. O tři týdny později, 6. března 1933, svému zranění podlehl. Je pochován na Českém národním hřbitově v Chicagu.

Slavného Čecha dnes připomíná 30 kilometrů dlouhá Čermákova ulice, v Chicagu známá jako Cermak road.