Českým chovatelům prasat došla trpělivost

Chovatelům prasat, kteří jsou sdruženi v odbytovém družstvu Centroodbyt, došla kvůli nízkým cenám prasat trpělivost a od začátku příštího týdne nebudou prodávat masokombinátům vepřové maso za méně než 30 korun za kilogram živé váhy. Vyplývá to z prohlášení krizového štábu Centroodbytu."Situace na trhu prasat dospívá ke svému vrcholu. Zpracovatelé situaci vyhrotili a nejsou ochotni respektovat naše nejzákladnější požadavky a přijmout naše vstřícné návrhy. Jsou ve stavu, kdy ztratili smysl pro realitu a čest. Osud českých zemědělců je jim lhostejný," stojí v prohlášení Centroodbytu. Za ceny nižší než 30 korun, které podle chovatelů nepokrývají výrobní náklady, byli farmáři ochotni prodávat prasata ještě v pátek. Chtějí tak získat čas na přípravu své akce.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka na tuzemském trhu nepanuje mimořádný přetlak vepřového masa, takže není důvod pro nízké ceny. "Jsme jedinou zemí, kde po intervenci nedošlo u vepřového masa k oživení farmářské ceny. Nedokážu si vysvětlit, proč je v EU cena kilogramu vepřového až 36 korun a v ČR je hluboko pod 30 korunami. Myslím si, že zpracovatelé hrají nefér hru," řekl ČTK Hlaváček.

Opačný názor má však ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Chci říct, že 23 korun za kilogram vepřového je málo, ale vepřového je u nás hodně. Je potřeba mírně zredukovat stavy a vytvořit tlak na zpracovatele, aby zaplatili nákladovou cenu někde na úrovni 31 či 32 korun korun za kilogram vepřového," řekl ČTK Palas.

Podle vedení Centroodbytu se chovatelé pokusí zvýšit export. Kromě 2200 tun, které dotuje Státní zemědělský intervenční fond, se Centroodbyt pokusí zajistit další vývoz od května, kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie. Chovatelé prasat nevylučují ani další blokády tuzemských zpracovatelských podniků.