Čeští astronomové usilují o přístup do Evropské jižní observatoře

Čeští astronomové usilují o přístup do Evropské jižní observatoře (ESO). Kdyby ho měli, mohl by tým pozorovatelů v jihočeské hvězdárně na Kleti ověřit například svůj zářijový objev záhadného tělesa s dráhou komety právě tam, řekl ČTK astronom Miloš Tichý.

Záhadný asteroid s kometární drahou na jejich žádost pozorovali astronomové z observatoře Mauna Kea na Havaji. Pořídili dvě série snímků. Přestože použili různých filtrů pro snazší zobrazení plynu i prachu, ani velký dalekohled s průměrem zrcadla 2,2 metrů neprokázal kometární aktivitu tělesa. Dalekohled Klenot na Kleti má přitom průměr 1,06 metrů.

ESO je celoevropským projektem, kterého se doposud účastní deset států: Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Tyto státy budují společnou observatoř v severním Chile, na místě s vynikající kvalitou ovzduší. Jde o největší současný astronomický projekt v celosvětovém měřítku, uvedla šéfka Hvězdárny a planetária s pobočkou na Kleti Jana Tichá.

Jednání s vedením ESO o podmínkách vstupu Česka do této evropské vládní organizace již začalo. Pro ČR stanovilo ESO s ohledem na její ekonomickou situaci vstupní poplatek pět milionů eur a roční příspěvek 800.000 eur, což je zhruba 0,16 procenta prostředků vynakládaných ČR na vědu a výzkum (zhruba 157,9 a 25,3 milionu korun). Vstupem získá Česko přístup k nejlepším světovým dalekohledům a současně bude mít nárok na zadávání a řešení technických otázek a úkolů při budování nových přístrojů a infrastruktury observatoří v Chile, vysvětlovala ředitelka.