Čeští politici různě hodnotí volby v Británii

V Británii po parlamentních volbách vznikla zcela unikátní situace, která může souviset se světovou ekonomickou krizí, domnívá se zahraničněpolitický expert ČSSD Lubomír Zaorálek. Volby, ve kterých zvítězili konzervativci, ale nezískali absolutní většinu, podle něj ukázaly, že ani většinový systém není zárukou před volebním patem. Volby přinesly vítězství - ale ne rozhodující většinu poslanců - konzervativcům před labouristy a liberálními demokraty. Podle Zaorálka je nynější situace v Británii "nesmírně zajímavá a pro nás trošku varovná". Zdá se totiž, že ekonomická krize jen obtížně umožňuje formulovat přesvědčivé volební programy, řekl Zaorálek.

Lídr ODS Petr Nečas britské volby interpretoval jako jednoznačné odmítnutí socialistů a jejich receptů na řešení současných problémů. "Volební výsledek v Británii představuje další jednoznačné odmítnutí socialistů a jasně dokumentuje neschopnost sociálnědemokratických receptů řešit současné vážné ekonomické problémy," podotkl Nečas.

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody britské volby ukazují především to, že předvolební průzkumy jsou "platné jak mrtvému kabát". Ukazovaly totiž výrazně lepší výsledky pro liberální demokraty, než kolik strana nakonec získala. "Dalo se očekávat, že Britové budou chtít po 13 letech vlády labouristů změnu. Tím, že konzervativci nevyhráli absolutně, jsou ještě všechny možnosti otevřené," uzavřel Svoboda.

Autor: Peter Gabaľ