Přehled tisku

Odchod poslance Tomáše Vrbíka z Unie svobody-DEU a další vyhlídky vládní koalice jsou nejčastějšími tématy pátečního českého tisku. Mladá fronta Dnes se také vrací k debatě některých politiků o tom, jak změnit ústavu, aby umožňovala zbavit poslance v případě závažných prohřešků mandátu. Lidové noviny si všímají návštěvy prezidenta Václava Klause v Bruselu.

Poslanec Tomáš Vrbík,  foto: ČTK
Odchod poslance Tomáše Vrbíka z Unie svobody-DEU a další vyhlídky vládní koalice jsou nejčastějšími tématy pátečního českého tisku. Mladá fronta Dnes se také vrací k debatě některých politiků o tom, jak změnit ústavu, aby umožňovala zbavit poslance v případě závažných prohřešků mandátu. Lidové noviny si všímají návštěvy prezidenta Václava Klause v Bruselu.

Podle Hospodářských novin je Vrbíkův odchod z unie dalším přitažením spojovacího koaličního lana, které je už napjaté do krajnosti. A jestliže se jej lidovci, sociální demokraté i unionisté - byť různými způsoby a z různých důvodů - snaží dál šponovat, prasknout může už takřka po kýchnutí, varuje list. Podle deníku je zřejmé, že blížící se volby do Evropského parlamentu zahájí proces, který povede minimálně k přestavbě kabinetu. Paradoxně se může ukázat, že ve skutečnosti se to žádné straně nehodí. A že nalézt jinou, přesněji řečeno akceschopnější vládní sestavu, může být velmi obtížné, podotýkají Hospodářské noviny.

Komentátor deníku Právo se zamýšlí nad dalšími vyhlídkami nejmenší vládní strany. Vrbík podle něj nezískal svým rozhodnutím pro ryzí liberální ideu, jež mu zřejmě znechucuje spolupráci s ostatními stranami koalice, vůbec nic. Bude-li třeba hlasovat - jak už stačil přislíbit - proti domluvenému kompromisu v deregulaci nájemného, tedy pro úplnou deregulaci, přispěje jeho hlas leda k zachování současného stavu, to jest k žádné deregulaci, rozebírá poslancovy možnosti autor komentáře. Zároveň namítá, že případná jednobarevná vláda sociálních demokratů by se k současným reformním krokům "nedohádala". "Je to snad příliš malá role pro tak malou stranu?" uzavírá komentátor deníku Právo své hodnocení vládního angažmá unionistů.

Podle Lidových novin se US-DEU stala pasivním prvkem politického mechanismu a může jí pomoci už jen rozpad klubu a následně celé koalice. Potom by si na sjezdu možná ti zbylí unionisté ujasnili, co vlastně chtějí či nechtějí, a podle toho se zařídili, odhaduje list. I na odchod z vlády je však podle něj třeba šikovnosti. Mohlo by to totiž skončit jako vždycky, když se unionisté do něčeho opřou - blamáží, upozorňuje deník.

Také Mladá fronta Dnes se obává, že smrtelný zápas "dnes už legrační strany" může stáhnout pod vodu celou vládu. Zákony politického darwinismu jsou totiž podle listu neúprosné. Vrbík bojuje o své politické přežití a dříve či později ho pochopí i ostatní unionisté - snad krom členů kabinetu, kterým křesla zastírají výhled do budoucnosti, dodává komentátor. Předsedu vlády a ČSSD Vladimíra Špidlu tak podle něj čeká období bouří a tornád. Ty ho nemusí zničit. Ale spolehlivě přinejmenším naruší plány na další reformy. Když jsme viděli ty první, chce se škodolibě poznamenat: díky bohu za Vrbíka, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Tentýž list se vrací i k úvahám o tom, jak zavést odvolatelnost zákonodárců, kteří se něčím závažným prohřeší. Podobné změny již delší doby prosazují komunisté a kvůli svému bývalému stranickému kolegovi Petru Kottovi o tom přemýšlejí i někteří občanští demokraté. Představa, že poslanec může být jen tak odvolán, znelíbí-li se kolegům, je bezuzdnou bolševickou reminiscencí. Námitka, že kdesi jinde to tak nějak funguje, neobstojí, hodnotí podobné snahy autor glosy.


Lidové noviny rozebírají čtvrteční bruselské setkání Václava Klause s vrcholnými představiteli Evropské unie. Všímají si zejména toho, že prezident odložil svou obvyklou skepsi z příliš rychle postupující evropské integrace. Prohlásil, že si zejména přeje, aby se vedla globální koncepční debata o směřování EU, která je "něčím jiným než každodenní záležitosti politiků". Má za to, že by se tyto dvě roviny neměly směšovat. Novináři čekali humbuk, hádku, pozdvižení, show. Ale to se přepočítali! Václav Klaus byl milý, připravený, diplomatický. Do Bruselu totiž přijel na každodenní, a nikoli na koncepční debatu, vysvětluje autor poznámky Lidových novin a zároveň věří, že Klaus se bude chovat podobně i při případné ratifikaci budoucí evropské ústavy.


Tuzemské banky začaly používat postup, který je k majetku dlužníka přivede rychleji než zdlouhavé rozhodování soudů. Nechávají si od dlužníků podepsat takzvaný exekuční zápis, ve kterém dlužníci souhlasí s exekucí pro případ, že by úvěr nespláceli. Počet těchto zápisů narostl proti předloňskému roku o několik desítek procent, informují Hospodářské noviny. S exekučním zápisem se banka dostane k dlužníkovu majetku za několik týdnů, zatímco soudní cestu to může podle právníků trvat i několik let. Přesný počet nebo jména dlužníků, nad kterými visí hrozba takto rychlé exekuce, nechtějí banky sdělovat. Tento způsob zajišťování a vymáhání pohledávek není českou specialitou. Například v Německu, Belgii i na Slovensku se exekuční zápisy používají standardně. Naopak rakouské a anglické banky se spoléhají spíše na soudy. Sepsání exekučních zápisů označují za zcela běžný postup téměř všechny tuzemské banky. "Zápisy využíváme často. K samotné exekuci se přistupuje až v okamžiku, kdy se klient dostane do potíží. Pak jde o poměrně častou proceduru," citují Hospodářské noviny mluvčí České spořitelny Kláru Gajduškovou.


Podle Lidových novin hrozí ministru zemědělství Jaroslavu Palasovi soud kvůli státnímu podniku Lesy České republiky. Bývalý ředitel Lesů Jiří Oliva, kterého Palas začátkem loňského září odvolal, tvrdí, že už nechce dál snášet, jak na něj ministr hází špínu kvůli hospodaření podniku. Oliva se rozhoduje, jestli se bude bránit žalobou na ochranu osobnosti nebo trestním oznámením pro pomluvu. Pokud se rozhodne pro soud, nebude Oliva chtít po ministrovi peníze, postačí mu prý omluva. Policisté útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality už přes rok prověřují hospodaření Lesů České republiky. Olivu ale zatím nekontaktovali, uvádějí Lidové noviny.


Až dvoumilionovou pokutu budou moci od května uložit kontroloři podnikatelům, pokud zjistí, že prodávají alkohol nebo cigarety v tržnicích. Současné pokuty pro firmy dosahují nejvýš 150.000 korun. Včlenit několikanásobné zvýšení pokuty navrhl do zákona o spotřební dani minulý týden sociálně demokratický poslanec Michal Kraus. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Návrh na zvýšení pokuty na dva miliony pro firmy a podnikatele prošel a jde do Senátu," potvrdil listu mluvčí celní správy Jiří Barták. Pokuty pro soukromé osoby by měly zůstat na 150.000 korunách. Zákaz prodeje cigaret a alkoholu v tržnicích a mimo obchody s kolaudačním rozhodnutím začal platit začátkem letošního roku. Alkohol mohou kromě klasických obchodů a restaurací nabízet jen stánky s občerstvením, které mají povolení od hygienika. Za letošní dva měsíce zkontrolovali celníci víc než 500 stánků a z toho jich 140 cigarety a alkohol prodávalo. Celníci v nich zabavili zboží za 11,4 milionu korun, píše Mladá fronta Dnes.


"Češi mají velmi silný celek a určitě patří mezi spolufavority portugalského mistrovství Evropy. Nejen, že jsou skvěle organizovaní, ale oni se při té hře i baví. Jestli se na šampionátu potkáme, pak můžeme čekat velký zápas," řekla v exkluzivním rozhovoru pro deník Sport největší hvězda současného fotbalu David Beckham. České záložníky Pavla Nedvěda a Karla Poborského, s kterým společně hráli v Manchesteru United, označil za velké fotbalisty. Neskrýval, že si sám přeje získat světový titul. "Je to můj největší fotbalový sen," řekl David Beckham v rozhovoru pro deník Sport.