Nový poslanec Vrbík o rozpočtu nehlasoval

Nový poslanec US-DEU Tomáš Vrbík

Osud reformy veřejných financí závisí mj. na tom, zda projde vládou navržený rozpočet na rok 2004. V prvním čtení sněmovna ve středu návrh podpořila. Rozpočet ve středu podpořili vládní poslanci, proti hlasovala opozice. Přijetí základních ekonomických ukazatelů rozpočtu, tedy příjmů, výdajů a schodku ve výši 115 miliard korun, podpořilo 93 vládních poslanců, ke schválení bylo přitom zapotřebí 92 hlasů. Nový poslanec US-DEU Tomáš Vrbík podle očekávání nehlasoval. Rozhovor s Tomášem Vrbíkem připravil Vilém Faltýnek.

Na konci září ve sněmovně nahradil Hanu Marvanovou, která odešla na mateřskou dovolenou. Třicetiletý poslanec Tomáš vrbík přichází z oblasti komunální politiky. Očekávalo se, že stejně jako Hana Marvanová odmítne podpořit 115ti miliardový deficit. Telefonicky jsme se spojili.

Pane Vrbíku, očekávalo se, že rozpočet nepodpoříte, navržený deficit jste už dříve kritizoval. Přesto jste si vyhrazoval právo rozhodnout se až na poslední chvíli a při hlasování jste se nakonec zdržel. Podle čeho jste se rozhodoval?

"Přestože jsem se v předcházejícím období vyjadřoval kriticky k přípravě rozpočtu, deficit 115 mld. pokládám opravdu za vysoký, a tento postoj by asi vedl k nesouhlasu, tak tím, že jsem se stal poslancem, musel jsem akceptovat, že Unie svobody je většinově rozhodnuta, že chce tuto vládu podporovat. A protože pokud by neprošel rozpočet, bylo by to k zamyšlení i nad budoucností vlády, tak jsem se rozhodl neúčastnit se hlasování. Tím, že jsem se z hlasování odhlásil, umožnil jsem, aby byl rozpočet přijat."

Opozice kritizuje finanční reformu mj. také proto, že podle nich nedostatečně podporuje ekonomický růst. Co vy si o tom myslíte?

"Já to beru jako první krok. Je důležité ocenit, že tyto vláda byla ochotná k reformě přistoupit, a v těch dalších měsících musí dojít i k těm prorůstovým opatřením. Například k tomu, o čem mluví premiér Špidla, snížení nákladů na pracovní sílu, což by mělo zlepšit podmínky pro podnikání a nastartování ekonomiky."

Vy tedy nepočítáte s tím, že by návrh rozpočtu měl být při třetím čtení v prosinci vrácen?

"Hlasování v prvním čtení je rozhodující. Tento zákon neprochází tím standardním postupem, že v prvním čtení berete principy, v druhém předkládáte pozměňovací návrhy, ve třetím ho schválíte. Tady jsme v prvním čtení schválili naprosto definitivně ty hlavní parametry rozpočtu, to znamená deficit a strukturu. V tuto chvíli můžeme dál v rámci pozměňovacích návrhů měnit jednotlivé položky, ale nemůžeme už měnit základní rámec. A já podle těchto výsledků ani nepředpokládám, že by se ve třetím čtení hlasovalo nějak jinak."