"Je to kariérismus některých lidí," tvrdí o odchodu poslance Vrbíka z US Jiří Pehe

Tomáš Vrbík, foto: ČTK

Česká koaliční vláda se tento týden otřásla v základech. Poslanec za vládní Unii svobody Tomáš Vrbík odešel ze strany a někteří jeho kolegové se k tomu chystají také. Je tedy na místě otázka, jestli vydrží těsná takzvaná "stojedničková" koaliční většina ve Sněmovně. Pokud by vláda většinu ztratila, koalice by se rozpadla a vznikla by nejspíše menšinová vláda s tichou podporou komunistických poslanců, domnívají se politologové. Koneckonců tuto možnost nepřímo připustil i ministr vnitra Stanislav Gross v rozhovoru pro jedno komerční rádio.

Tomáš Vrbík,  foto: ČTK
Unionista Tomáš Vrbík ohlásil, že odchází ze strany, ale v klubu US-DEU zatím chce zůstat jako nezávislý. Jak řekl Českému rozhlasu, vedla ho k tomu nespokojenost s politikou a strategií vlastní strany.

"Tyto názory, které jsem řekl i veřejně, se staly uvnitř pražské US terčem kritiky. Byl jsem kritizován, že těmito výroky poškozuji US."

Okamžitě po tom, co Vrbík oznámil odchod ze strany, začala Unie svobody - DEU ujišťovat koaliční partnery, že vládu to nikterak neovlivní a strana svým závazkům dostojí.

"Což je mnohem závažnější krok z hlediska fungování parlamentního systému, než krok, který se rozhodl udělat pan poslanec Vrbík. Naši koaliční partneři jistě věří tomu, že zvládneme situaci, tak jako to zvládli oni."

Tvrdí Petr Mareš, šéf Unie svobody-DEU. Šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek si myslí, že vláda krizi ustojí. Věří totiž v zodpovědnost poslanců. Proto také nečeká, že by unionisté z vlády odešli .

"Pokládám koaliční dohody za platné. Programové prohlášení pokládám za dokument, který má cenu naplnit. Každý ze sto jedna poslanců, který má jiný názor, by si měl uvědomit, že jeho chování přivede k moci komunisty. Jestli je toto motivem chování pana Vrbíka nebo kohokoliv jiného, si netroufám spekulovat, ale ten důsledek je neúprosný."

Nejsilněji zastoupená strana ve vládě sociální demokracie však unionistům pohrozila, že pokud si nedokáží ve vlastní straně udělat pořádek, nemají ve vládě, co dělat.

"Určitě to pozici vlády neoslabí. Oslabí to pozici US v rámci vládní kolice. Bylo by to nešťastné, kdyby vládní koalice musela pro své klíčové hlasování hledat podporu nad rámec koaličních poslanců. Tu odpovědnost má nyní US a ta musí situaci zvládnout, garantovat všechny své hlasy pro koaliční dohody."

Podle vicepremiéra a ministra financí Bohuslava Sobotky z ČSSD je Vrbíkův odchod z Unie svobody poměrně velkou komplikací pro celou vládní koalici. Jak hodnotí situaci v Unii Svobody politolog Jiří Pehe?

"Bylo jasné, že k něčemu podobnému musí dojít. Tedy k tomu, že z této strany postupně začnou odcházet někteří lidé. Nemyslím si, že je to až tak důsledek programového odchýlení, nebo velkých změn v US. Je to spíše věc, nechci to říci, ale je to tak, kariérismu. Někteří lidé se prostě obávají, že US je definitivně potápějící se loď. Je velmi pravděpodobné, že se nedostane do Evropského parlamentu, bude mít velké problémy v podzimních senátních i regionálních volbách. Někteří činitelé této strany si budují pozici, aby mohli odejít někam jinam, například do ODS nebo do jiné strany."

Předčasné volby České republice nehrozí. Je stále nejpravděpodobnější, že sociální demokracie zůstane i nadále v koalici s KDU-ČSL a Unií svobody. Varianty menšinové vlády s podporou komunistů nebo nová opoziční smlouva s Občanskou demokratickou stranou mají přece jenom mnoho politických odpůrců, než aby prošly, domnívá se politolog Jiří Pehe.