ODS vyzvala k předčasným volbám, premiér však scénář občanských demokratů odmítl

Předseda ODS Mirek Topolánek (druhý zleva) a místopředsedové Petr Nečas (vlevo), Petr Bendl a Miroslava Němcová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Občanská demokratická strana chce, aby ještě do konce letošního roku proběhly předčasné volby. Vyzvala premiéra Jiřího Paroubka, aby toto pondělí podal demisi a umožnil jejich konání. Premiér scénář občanských demokratů odmítl, souhlasí, aby mimořádné volby proběhly v únoru nebo březnu roku 2006.

Předseda ODS Mirek Topolánek  (druhý zleva) a místopředsedové Petr Nečas  (vlevo),  Petr Bendl a Miroslava Němcová,  foto: ČTK
"Vláda České strany sociálně demokratické je dlouhodobě nestabilní, není schopna vládnout a účinně řešit problémy občanů České republiky. Vyzýváme předsedu vlády Jiřího Paroubka, aby umožnil urychlené konání předčasných voleb do konce letošního roku,"

prohlásil v neděli šéf ODS Mirek Topolánek. Výzvou k předčasným volbám vzali občanští demokraté premiéra za slovo: Jiří Paroubek v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD řekl, že se nebude předčasným volbám bránit, pokud k nim vyzvou občanští demokraté nebo lidovci. Scénář ODS počítá s tím, že premiér podá toto pondělí demisi, poté se třikrát pokusí sestavit vládu, poslanci jí však nikdy nedají ve sněmovně důvěru. Prezident Klaus tak bude moci 3. října vypsat mimořádné volby. Ty by se pak mohly uskutečnit už začátkem prosince. Premiér návrh občanských demokratů odmítl.

"Je to výzva jednak hloupá, jednak kabaretní."

Trojí neúspěšné sestavování vlády by podle Jiřího Paroubka ohrozilo přijetí státního rozpočtu na rok 2006, o kterém se bude ve sněmovně jednat v příštích týdnech.

"Byla by to situace jako v nějaké rozvojové zemi, kdybychom se pohybovali ve stavu rozpočtového provizoria,"

prohlásil premiér. Předběžné volby by se podle něj mohly konat v únoru nebo březnu příštího roku. Se scénářem ODS nesouhlasí ani šéf koaličních unionistů Pavel Němec:

"Každopádně je to návrh, který si dělá z ústavního pořádku trhací kalendář, a také je podle mého názoru necitlivý vůči prezidentu republiky. Chtít, aby během jednoho týdne naprosto cirkusovým způsobem jmenoval tři předsedy vlády, mi připadá úplně absurdní a já se divím, že Občanská demokratická strana vůbec prezidenta s takovým návrhem osloví."

Na výzvu ODS k předčasným volbám reagoval i šéf lidovců Miroslav Kalousek. Vyzval koaliční partnery ke schůzce:

"Já bych si rád vyjasnil, jaké postoje ke společnému koaličnímu projektu mají všichni partneři. My jsme do něj s velkou trpělivostí investovali tři a půl roku, přes všechny krize, které se odehrávaly v sociální demokracii."

Šéf Unie svobody - DEU Pavel Němec účast na koaliční schůzce přislíbil, úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka ke schůzce uvedl:

"Kdykoliv se s našimi koaličními partnery rádi sejdeme. Já si myslím, že je důležité, aby ta schůzka byla efektivní."

Výzva občanských demokratů k předčasným volbám oslabí podle ekonomických analytiků krátkodobě kurz koruny. Pro finanční trh je to špatná zpráva, která by mohla vyvolat obavy zahraničních investorů, řekl například analytik Volksbank Vladimír Pikora. Česká měna je nyní vůči euru nejslabší od počátku letošního září.