Kdo je větší hlupák? Čeští odborníci nebo odborníci z Norska, Řecka nebo Portugalska, ptá se Petr Nečas vlády ČR.

Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas

Hlavním kritikem vládního rozhodnutí o pronájmu nadzvukových letounů JAS 39 Gripen je už od začátku místopředseda a stínový ministr obrany ODS Petr Nečas. Vládě především vytýká neprůhlednost řízení.

Petr Nečas zpochybňuje i odbornou komisi, která vládě Gripeny jednomyslně doporučila.

"Jsem skeptický k radám takzvaných odborníků. Chtěl bych připomenout, že z těch starších členů NATO té původní šestnáctky tento letoun nikdo nekupuje. Ptám se, jsou odborníci v Norsku, Portugalsku nebo v Řecku větší hlupáci, než takzvaní odborníci v České republice?"

Poslanci Občanské demokratické strany kritizují českou vládu téměř za vše kolem tohoto výběrového řízení. Petr Nečas vytýká neprůhlednost výběru, malou odbornost výběrové komise a fakt, že se vláda nepokusila najít pro svůj postup širokou koaliční shodu. Vláda, podle něj, obešla zákon o zadávání veřejných zakázek, když prohlásila tento tendr za strategický. Což znamená, že nepodléhá dozoru Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže. Proti tomuto výsledku výběrového řízení není žádné odvolání, připomíná Petr Nečas.

"Navíc vláda nezveřejnila žádné detaily. Takže očekávám, aby vyvrátila veškeré pochybnosti o netransparentnosti tohoto takzvaného výběrového řízení, že vlády zveřejní všechny podrobnosti a detaily, které se tohoto řízení týkají."

Nečas odmítá, že by právě letouny švédské provenience Jas 39 Gripen byly nejlepší. Podle něj jsou z vojensko-strategického hlediska vyhovující všechny typy letadel, které se výběrového řízení zúčastnily.

"Rozhodnutí o konkrétním typu letounu není odborným vojensko technickým krokem, ale bytostně politickým rozhodnutím."

ODS se ve svém memorandu zříká jakékoliv odpovědnosti za tento podle nich neuvážený krok.

"Je to plně v odpovědnosti této vlády a koalice. A to dlouhodobě, to stojí za zaznamenání, ponese konkrétní politickou odpovědnost za toto unáhlené a zbrklé a zbytečně uspěchané rozhodnutí."

Na závěr dodejme, že Česká republika utratí i s provozními náklady za pronájem Gripenů na deset let 21 miliard. Zakázka na nadzvukové letouny je nejdražší v historii české armády.