Petr Nečas obhájil svůj post lídra občanských demokratů

Petr Nečas, foto: ČTK

Premiér Petr Nečas zůstává předsedou ODS. Na další dva roky ho ve funkci potvrdil kongres ODS, který proběhl o víkendu v Brně. Jeho protikandidáta Ivana Fuksu přitom podpořila zhruba třetina delegátů. Rebelové v ODS tak před hlasováním o daňovém balíčku ve sněmovně cítí podporu značné části nespokojených straníků. Kongres také obměnil vedení strany.

Petr Nečas,  foto: ČTK
23. volební kongres v Brně probíhal v napjaté atmosféře. Podíl na ní měly jak nedávné prohrané krajské a senátní volby, tak především současný rozkol v nejsilnější vládní straně. Skupina rebelů stále odmítá podpořit ve sněmovně vládní daňový balíček, se kterým premiér a předseda ODS Petr Nečas spojil další existenci svého kabinetu. Nominaci pro znovuzvolení mu také před kongresem dalo jen deset krajů. Ve svém kandidátském projevu přijal odpovědnost za volební debakl ODS, přesto svůj post obhájil. Dostal 351 hlasů z 592. Nečas to považuje za dostatečný mandát, připustil ale změny ve stylu vládnutí:

"Kompaktní vládní koalice pokračuje v realizaci svého programu, byť s některými jinými akcenty, což je logické ve druhé polovině volebního mandátu. Dělá to tak každá vláda. Nazval bych to kompetentním vládnutím bez zbytečných konfliktů. Myslím, že toto od nás voliči očekávají. Mají těch politických půtek a šarvátek plné zuby a nikdo se jim nemůže divit."

Ivan Fuksa,  foto: ČTK
Do volby proti Petru Nečasovi se v sobotu v noci překvapivě přihlásil jeden z rebelů ODS, bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zdůvodnil to tím, že se ODS pod vedením Nečase odklání od svých programových priorit. Fuksa nakonec získal 178 hlasů, což rozhodně nepovažuje za porážku:

"Já to vnímám jako úspěch. Dnešní výsledek hovoří o tom, že to není nějaká skupinka šesti rebelů, ale třetina kongresu, a možná i třetina členské základny."

Svůj post první místopředsedkyně neobhájila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Nahradil ji ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Němcová ve svém předvolebním projevu varovala, že by Kuba mohl za zády Petra Nečase vyjednat jinou vládní koalici. Kuba to ale odmítl a prohlásil, že bude šéfa strany podporovat:

"Jsem si vědom toho, co jsem ve svém projevu slíbil, že chci být loajální k ODS a ke svému předsedovi, krýt mu záda a nebýt součástí žádných jiných plánů, ale těchto plánů, které prosazuje tento kongres a naše strana. Plánu, který nás vrací tam, kam patříme, na pravé straně spektra, kde jsme schopni vyhrávat volby."

Miroslava Němcová s počtem 306 hlasů nakonec zůstává jen řadovou místopředsedkyní ODS:

"Je dobře, že se podpora, kterou mám u lidí zvenku, ale i u lidí v ODS, přetavila ve vůli delegátů na kongresu. Očekávala jsem, že budu zvolená první místopředsedkyní, to nezastírám, ale nejsem z toho zhroucená ani zklamaná. Prostě probíhají volby a s tím člověk vždycky musí počítat."

Zleva Jiří Pospíšil,  Martin Kuba,  Petr Nečas,  Miroslava Němcová,  Pavel Blažek a Tomáš Chalupa,  foto: ČTK
Nejvíce hlasů, 454, získal jako další místopředseda strany exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nečas ho v červnu ze dne na den odvolal z funkce, Pospíšil ale jako jediný v ODS zvítězil v krajských volbách ve svém domovském Plzeňském kraji. Má silnou podporu nejen uvnitř strany, ale i ve veřejnosti. Prohlásil, že za spory s Nečasem udělal tlustou čáru a nyní ho bude podporovat. Uvedl ale také, že ODS musí víc vnímat přání svých voličů, jinak jí budou preference ještě dál klesat.

"V tuto chvíli jsme uprostřed volebního období a je třeba pokračovat ve vládní politice. I když, a to tady zdůrazňuji, s výraznými změnami. Není vhodné v tuto chvíli vládu pokládat."

Dalšími dvěma místopředsedy se stali současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek a šéf resortu životního prostřední Tomáš Chalupa.

Potvrzení Petra Nečase v čele ODS uvítali jeho koaliční partneři ve vládě, například za poslance TOP 09 a Starostů předseda jejich klubu Petr Gazdík:

"Pakliže to přispěje ke zklidnění situace uvnitř ODS, tak to přispěje i ke zklidnění situace uvnitř celé vládní koalice a celé země. Pevně věřím, že v příštím týdnu ODS dodrží dohody, které uzavřela, a že bude odhlasován stabilizační balíček."

Karolína Peake,  foto: ČTK
Vicepremiérka Karolína Peake ze strany LIDEM uvedla v České televizi, že o dalším osudu vlády rozhodne to, jak na výsledky kongresu budou reagovat rebelující poslanci.

"Mandát pro prosazování svých návrhů dostal. Je otázka, do jaké míry to budou respektovat ti, kteří nerespektovali koaliční dohodu v posledních týdnech."

Znovuzvolení Petra Nečase naopak kritizuje opozice. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je ale věcí každé strany, koho si zvolí do svého čela.

"Je to na členech ODS. Oni v tuto chvíli nepochopili, o co v této zemí jde, a rozhodli se nadále prodlužovat agónii této vlády. Rozhodli se zřejmě, že ODS půjde se svými preferencemi ještě níž, než jsou v tuto chvíli. To je ale jejich věc. Pro nás, pro opozici, to nic nemění. Není možné, aby se pan premiér tvářil, že jediná chyba, která se stala, byla v tom, že nevysvětlil reformy."

I podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna bude po vítězství Petra Nečase na kongresu dál pokračovat vládní krize:

"Kongres celkem věcně pojmenoval všechny problémy, které má ODS. A pak rozhodl, že je má vyřešit ten, kdo je způsobil. To znamená, že se nezměnilo vůbec nic. Na vládní krizi to nic nemění. Kongres k vyřešení problému vůbec nepřispěl."

Občanské demokraty nyní čeká klíčové hlasování o daňovém balíčku. Kongres proto vyzval rebely, aby respektovali většinové stanovisko klubu a daňové změny podpořili. Vedení ODS o tom s nimi bude znovu vyjednávat. Sněmovna bude o stabilizačním balíčku hlasovat zřejmě tuto středu.