Na kole Prokopským údolím až na Zbraslav: Výlet plný historie i přírody

Radotínská lávka vznikla pro chodce a cyklisty v září 2023

Prokopské údolí je jednoznačně jednou z nejnavštěvovanějších přírodních lokalit v Praze. Klidné prostředí, hezká příroda spojená s archeologickými ložisky a pohostinnost místních stánků a hospůdek láká množství pěších i cyklistů. My jsme ho projeli na kole a poté se vydali až na zámek na Zbraslavi. Tenhle výlet opravdu stojí za to.

Smíchovské nádraží | Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

Jako výchozí bod tentokrát zvolíme Smíchovské nádraží. Nejen, že je poměrně blízko k samotnému Prokopskému údolí, ale můžeme se tam pohodlně dopravit MHD nebo pokud jste otrlejší povahy, můžete využít cyklopruhů v centru města a dorazit sem přímo v sedle. Jen po pár kilometrech od Smíchova se dostáváme k pomyslné bráně do „Prokopáku“.

K Prokopskému údolí se váže dlouhá historie

Jihovýchodní hlubočepský viadukt je přezdíván jako pražský Semmering | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Po Hlubočepských viaduktech jezdili od roku 1800 do roku 1872 vlaky mezi smíchovským a hostivickým nádražím. Do Prokopského údolí vjíždíme pod tím jihovýchodním, který narozdíl od svého severozápadního protějšku už není funkční a pouze připomíná geniální inženýrství z minulých století. Ne pro nic za nic se mostům říká Pražský Semmering, podle mostu v Rakousku, který je známý svou výškou a vzhledem.

Během chvíle už vidíme první z místních stánků a hospůdek. Ty ale protentokrát míjíme, protože míříme rovnou k jednomu z hlavních cílů výletu - Prokopskému jezírku. To vzniklo v roce 1905 poté, co se zatopil místní vápencový lom. Voda podle všeho stoupla tak rychle, že dělníci co v dole pracovali, nestačili ani sesbírat své nářadí a stroje. Nyní je ale skalní jezírko ideálním místem pro odpočinek nebo pro koupání, které je velmi osvěžující, neboť díky kamenitému okolí je voda studená i v létě.

Jezírko v Prokopském údolí | Foto: Zdeněk Veber,  Radio Prague International
Vozíky s vápencem tunelem projížděly už od 19. století | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Pokračujeme údolím dál a potkáváme hned několik zajímavých míst. Ať už se jedná o starý tunel, kterým kdysi jezdily vozíky s vytěženým kamenem z prokopského lomu nebo o pamětní desku Jaroslava Foglara. Tento známý český spisovatel totiž právě zde vykročil v roce 1920 na svou celoživotní cestu skauta. V Prokopském údolí tehdy založil Pražskou Dvojku, nejdéle fungující skautské středisko v republice.

Joachim Barrande | Foto: Vesmir,  1884/Wikimedia Commons,  public domain

Prokopské údolí je však zajímavé ještě z jednoho pohledu. Místní skály tvoří velmi významné fosilní naleziště. Zdejší horniny kdysi zkoumal se svým týmem i legendární Joachim Barrande. Kromě samotných fosilií byly v Prokopském údolí odhaleny i pozůstatky pravěkého života. Na stejných místech, na kterých se dnes proháníme na kole nebo na bruslích, žili už před 30 000 lety první zemědělci. Hlavní nálezy jsou ale spíše z doby bronzové, tedy zhruba 1200 let před naším letopočtem.

Postupně tak projedeme celým Prokopským údolím a objevíme se na okraji Řeporyjí. Nyní nás čeká přesun na Zbraslav. Ten pro rekreačního cyklistu nemusí být nic příjemného, protože nás čeká zdlouhavé stoupání ze dna údolí a také cesta po frekventovanějších komunikacích. Pokud vám však silnější provoz nevadí, jedná se o pohodovou cestu. Silnice jsou všude rozumně opravené, navíc druhá polovina cesty je celá z kopce a tak nemusíme příliš šlapat. Celkem přejezd tvoří asi 10 km trasu a dá se zvládnout poměrně rychle.

Prokopské údolí | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Zbraslav bývala centrem církevního dění už od 13. století

Nakonec dorazíme do Radotína, kde s pomocí nového mostu překonáme Berounku a dále už pokračujeme po hezké cyklostezce. Na Zbraslav už to odsud není daleko a celá cesta je po rovince. Nedlouho poté tedy dorážíme přímo na náměstí a k zámku.

Zámek společně s parkem je dnes převážně místem pro rekreaci | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

S místním zámkem se váže dlouhá historie, neboť byl založen už za krále Václava II. Tehdy ale sloužil jako klášter a místní opati měli výrazný vliv na církevní dění v českých zemích. Velké škody pak klášter utrpěl během Husitských válek a války třicetileté. Klášter nakonec kompletně zanikl za vlády Josefa II., který nechal v rámci svých reforem zrušit velké množství církevních institucí.

Od 20. století je tedy zámek v soukromých rukou. Ačkoliv se prohlídky v areálu konají, část objektu je zcela uzavřena pro soukromé účely. Ve středověkých síních se ale často konají koncerty, svatby nebo jiné akce. Součástí zámeckého komplexu je i starý pivovar, který byl součástí kláštera a kde se vařilo pivo už od roku 1598. Dnes je bohužel mimo provoz.

Klášterní pivovar ve Zbraslavi | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Poté co si prohlédneme centrum Zbraslavi, vyrazíme na poslední část jízdy. Překonáme Vltavu a po cyklistické tepně A2 se vydáme zpět směrem na Smíchov. Celý výlet měří necelých 40 kilometrů a patří mezi jednodušší. Kromě šotolinových úseků v Prokopském údolí a cesty přes silnici na Zbraslav je cesta většinou rovná a pohodlná. Navíc skýtá víc, než se na první pohled může zdát.

12
50.0395724672
14.3596766889
default
50.0395724672
14.3596766889
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Prahou na kole

    Pojďte s námi objevit méně známá místa metropole, zažijte město jinak – na kole. Díky němu se podíváte do míst, kam byste si jinak museli udělat samostatný výlet.