Na kole přes celou Prahu

Dva betonové pruhy na náplavce by měly sloužit cyklistům. Málokdo to však respektuje

A2 je možná tou úplně nejznámější a nejfrekventovanějších z cyklostezek na území hlavního města. Ač může být místy přeplněná, stále stojí za to ji projet. Cesta podél Vltavy s výhledy na pražské památky z ní dělají královnu cyklostezek.

Troja – cyklistická dálnice

Přívozy v Praze přepraví ročně stovky tisíc lidí | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Přesto, že je nebe zatažené, vyrážíme na projížďku Prahou. Na cyklostezku najíždíme v pražské Troji, přímo u vltavského přívozu Zámky. Turistů tu není mnoho, ale to bývá spíše výjimkou. Celá stezka bývá většinou zaplněná davy cyklistů, bruslařů a také pěších výletníků. Někdy, jak se říká, praská ve švech.

Jak pokračujeme směrem k centru města, u kraje stezky se začínají objevovat kiosky a nálevny. U nich posedává poměrně dost lidí a v teplém počasí si užívají zmrzliny, piva, či jiných nápojů. Nakonec dorážíme k dalšímu záchytnému bodu, kterým je Trojská lávka. Stojí přímo na místě své předchůdkyně, kterou před pár lety dostihl zub času, a zřítila se.

Trojská lávka propojuje pražskou Troju s Císařským ostrovem | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Počasí se postupně vylepšuje a jak se blížíme k trojskému závodnímu kanálu, spatřujeme spousty kajakářů a kanoistů, kteří trénují vodní slalom. Trojský kanál je pro ně perfektním místem, jelikož se jedná o jednu z tratí světového šampionátu slalomářů. Právě tady začínali olympijští vítězové a mistři světa Štěpánka Hilgertová, Jiří Prskavec, Vávra Hradílek a další medailisté.

Trojský sportovní kanál je v provozu už od roku 1980 | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Míříme do centra

Některé z karlínských staveb vyhrály i prestižní architektonické ceny | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Po nějaké chvíli se od řeky odpojíme a čeká nás docela nepříjemný úsek podél ulice Povltavská, která je frekventovaným silničním koridorem. Naštěstí se brzy stočíme zpět k Vltavě do klidných Thomayerových sadů. Ačkoliv je v parku poměrně dost lidí, především je tu spousta rodin s dětmi, které se baví na dětských hřištích, jedná se o pěkné klidné místo před tím, než se vrhneme do rušného centra Prahy.

Vltavu překonáváme přímo na jejím soutoku s Rokytkou a vydáváme se proti proudu řeky. Brzy se ocitneme v pražské čtvrti, která za poslední roky prošla jednou z největších proměn. Karlín těžce postihly povodně v roce 2002 a tak nezbývalo než celou městkou část přebudovat. Součástí výstavby je i nová cyklostezka, která vede přímo podél výstavných karlínských budov.

Protipovodňové bariéry vznikly na Vltavě po povodních v roce 2002 | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Rovnou asfaltovou cyklostezku bohužel brzy vystřídají kostky. Dorážíme přímo na pražskou náplavku. Ta už je tradičně plná lidí, málokdo z nich však tuší, že tudy vede i největší pražská cyklostezka. Proto několikrát narážíme na nevrlé turisty, kteří se nás snaží z náplavky vyhnat. Ačkoliv je cesta centrem města složitá a pro cyklisty často nepříjemná, můžeme se alespoň těšit krásnými výhledy na pražské památky, včetně Karlova mostu nebo Pražského hradu.

Oáza klidu na konec

I dnes kotví v Podolí desítky převážně výletních lodí | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Když konečně prokličkujeme provozem u Rudolfina a Karlova mostu, dostaneme se do nejklidnější části cyklostezky. Nacházíme se v Podolí, a i když se nám nad hlavou opět tvarují temné bouřkové mraky, zastavujeme se u loděnice ČYK. Český yacht klub patří k nejstarším v Evropě, založen byl už rok 1893.

Od loděnice pokračujeme podél řeky a čeká nás několik krásných kilometrů přímo podél Vltavy na poloprázdné stezce. Cyklotrasa je tu rovná a čerstvě opravená, představuje tak ideální úsek pro rodiny s dětmi, běžce nebo příležitostné cyklisty. Navíc se můžeme osvěžit v některém z četných stánků. Jeden z nich najdeme přímo na parníku.

Loď s občerstvením v Modřanské rokli je oblíbeným cílem turistů | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Celá cyklostezka pokračuje ještě poměrně dlouho přes Zbraslav až do Vraného nad Vltavou. My z ní ale sjedeme dříve, abychom si užili jedno z pěkných míst, které se nachází nedaleko. Je to most pro cyklisty, který je zavěšený přímo pod obchvatem Prahy D0. Lávka nás převede přes řeku a nabídne pěkný zážitek na konec naší cesty.

Lávka vede přímo pod frekventovanou dálnicí,  seshora by si jí ale nikdo nevšiml | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Ačkoliv může A2 působit jako příliš frekventovaná a rušná cyklostezka, pro pražské cyklisty je naprosto stěžejní. Nejen, že nám ukáže spoustu krás našeho hlavního města, ale slouží jako cyklistická tepna, která se na různých místech propojuje s dalšími trasami a tvoří hlavní průjezd městem.

klíčová slova:

Související

  • Prahou na kole

    Pojďte s námi objevit méně známá místa metropole, zažijte město jinak – na kole. Díky němu se podíváte do míst, kam byste si jinak museli udělat samostatný výlet.

  • Nádražní restaurace

    Restaurace na kolejích, nádražní restaurace nebo jen "nádražky", bývají v nádražních budovách na peronech přímo u kolejí. Tam kde nejsou, máte pocit, že nádraží je osiřelé.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.