Od Leteckého muzea až po Vinořský les: cyklistický výlet plný zážitků

Lesopark Letňany

Severovýchod Prahy představuje pro cyklisty ideální prostředí. Síť cyklotras je tu hustá a o výlety není nouze. Za pouhých 20 km tak zvládnete navštívit Letecké muzeum, zámek s hřebčínem, singletrailový park i panenskou přírodu ve Vinoři.

Stanice Letňany | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Na kolo nasedáme na stanici metra Letňany. Ty představují dobrý výchozí bod neboť se odtud na kole můžeme vydat kterýmkoli směrem. My volíme Kbelsko-Kyjskou cyklostezku.

Z kola do oblak 

Stíhačka vystavená u vchodu do Leteckého muzea Kbely | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Jen za malý okamžik už stojíme před vstupní branou Leteckého muzea Kbely. To je v provozu už od roku 1968 a ve svém zaměření je největší v Evropě. V Areálu nalezneme 275 převážně vojenských letadel, kdy některé z nich patří ke světovým unikátům. Většina z nich je navíc ukryta pod střechou hangárů a proto muzeum stojí za návštěvu i v dešti.

Letňanský lesopark je ideálním místem pro sportovce všeho druhu | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Poté co se pokocháme letadly, stočíme se na západ a brzy se dostáváme k další atrakci této cesty, k Letňanskému lesoparku. V něm se za horkých letních dní prohání velké množství lidí na kolečkových bruslích, kolech nebo koloběžkách. Představuje také ideální místo pro piknik nebo jen odpolední relaxaci. To ale není hlavní důvod, proč sem většina lidí míří. V areálu lesoparku se totiž nacházejí tzv. singletraily, úzké cestičky po kterých se prohání cyklisté z kopce dolů, zatímco překonávají nejrůznější překážky od hrbolů, až po dřevěné lávky a skokánky.

Dřevěné lávky patří mezi nejnáročnější překážky letňanských singletrailů | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Z ruchu velkoměsta do panenské přírody

Lávka přes železnici za Letňanským lesoparkem | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

Když už nás lesopark přestane bavit přesuneme se na klidnější část cesty. Po velmi pěkných a udržovaných cyklostezkách projedeme přes louky míjející Čakovice a po krátkém úseku na silnici, který musíme absolvovat, se ocitáme před zámkem Ctěnice. Ten je zajímavý hned z několika důvodů. K zámku patří tradiční hřebčín a proto v okolí potkáme nejednoho výletníka na koni. Za pozornost stojí také krásně upravená zámecká zahrada a asi jen málokterý cyklista pohrdne nabídkou místní hospůdky.

Hospůdka na Zámku Ctěnice bývá plná téměř jakýkoli den | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague International

V tento okamžik musíme sjet z pěkné asfaltové silnice a vydat se do terénu. Přijíždíme totiž do vinořského lesa. Ten dokáže jen a pouze překvapit. Ačkoliv se stále nacházíme na území Prahy, je těžké tomu věřit. Cyklostezka tu vede přes hustý listnatý les, plný jezírek, skal a místy i močálů. A jelikož jedeme po dešti, cesta po malé pěšince je místy trochu náročnější. Jedná se však o jedno z nejklidnějších a nejryzejších míst v Praze. Navíc tu živáčka potkáme jen výjimečně a přírodu si můžeme užít naplno.

Vinořský les místy připomíná i nedotčený prales | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague Int.
Naváděcí světla pro letiště Kbely | Foto: Marek Stožický,  Radio Prague Int.

Pomyslnou cílovou rovinkou našeho výletu je další kuriózní místo. Jedná se totiž o dlouhou silnici lemovanou velkými žlutými reflektory. Ty nejsou ničím jiným než naváděcími světly pro letadla. Ano, hádáte správně, cyklostezka zde vede přímo pod naváděcí linií Vojenského letiště Kbely, letiště odkud startují mimo jiné i vládní speciály.

Ačkoliv tento výlet nepatří k nejdelším, ani nejnáročnějším, rozhodně stojí za to. Ať už patříte mezi milovníky muzeí, adrenalinové nadšence nebo si chcete jen užít relaxu v přírodě přímo v Praze, cesta přes Ctěnice a Vinoř je ideální volbou pro každého.

10
50.149048900000
14.564223290000
default
50.149048900000
14.564223290000
50.147284695819
14.581581457177
50.125279752873
14.536923548251
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Prahou na kole

    Pojďte s námi objevit méně známá místa metropole, zažijte město jinak – na kole. Díky němu se podíváte do míst, kam byste si jinak museli udělat samostatný výlet.