Designová cyklostezka pobaví kresleným slovníkem moravskoslezského nářečí

V turistické oblasti Poodří v Moravskoslezském kraji byla nově otevřená unikátní designová cyklotrasa. Vede z Hůrky do Vražného přes Jeseník nad Odrou. Měří necelých pět kilometrů.

Cyklostezka je nejen vítanou spojkou mezi obcemi, ale cyklistům nabízí ještě něco víc. Její povrch je totiž „potištěn“ kresleným slovníkem moravskoslezského nářečí. Jeho autorem je designér Radek Leskovjan, majitel značky ikonických triček.

Originalita a vtip může podpořit cestovní ruch

Radek Leskovjan | Foto: Archiv Radka Leskovjana

Cyklostezka, jejíž náklady činily 34 mil. korun, byla dokončena v dubnu letošního roku, v květnu prošla oficiální kolaudací a před pár dny byla otevřená.

Radek Leskovjan ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a starosty místních obcí ozdobil její povrch typickým nářečím.

„Vsadili jsme na originalitu a vtip, což je podle mého názoru jedna z nejlepších cest, jak podpořit cestovní ruch v kraji. Lidé se chtějí bavit a náš projekt jim k tomu může dát příležitost. Navíc úsměvnou formou vysvětluje výrazy, jimž návštěvníci z jiných částí republiky nerozumějí,“ vysvětluje Radek Leskovjan pointu celého projektu.

Foto: Archiv Radka Leskovjana

Cyklista se dozví co jsou majtky nebo štrample

Každé heslo je doplněno vysvětlujícím obrázkem. Zábavným způsobem tak seznamuje návštěvníky z jiných koutů republiky s místním specifickým jazykem. Z vtipných obrázků se tak cyklisté dozvědí, co znamenají slova jako „majtky“, „cukle“, „štrample“ a stovky dalších.

Foto: Archiv Radka Leskovjana

Jak uvedl Radek Leskovjan, obrázkový slovník vytvořil už před dvěma lety. Ale kvůli cyklostezce musel obrázky předělat, aby se daly jednotlivé motivy vyřezat do hliníkových šablon. Stejný potisk si mohou odvézt turisté na tričkách jako vtipný suvenýr.

"Už nyní je možné na kole kolem Jeseníku najet až 100 kilometrů,“ doplňuje designér Radek Leskovjan. „Pokud by se v budoucnu podařilo propojit navazující hluchá místa, kde cyklostezky zatím chybí, mohli bychom po nádherné cyklostezce bezpečně projet na kole z Jeseníků až do Beskyd.“

10
49.61608065754654
17.894360391235324
default
49.61608065754654
17.894360391235324
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.