Prezident oživil novou sněmovnu

poslanecka_snemovna4.jpg
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus svolal zasedání nové Poslanecké sněmovny v povolebním složení. Začne v pátek 11. června, informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. Termín ustavující schůze dolní komory však zatím nebyl určen.

Zasedání a ustavující schůze sněmovny nejsou totožné pojmy. Zasedání označuje celkovou činnost dolní komory mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze, vysvětlil dosavadní místopředseda sněmovny Vojtěch Filip:

Václav Klaus  (vlevo) a Vojtěch Filip,  foto: ČTK
"Teprve od toho 11. června poběží vlastně lhůty, kdy může buď bývalý předseda, pokud je zvolen, nebo nejstarší zvolený poslanec svolat samotnou schůzi Poslanecké sněmovny, ustavující schůzi, na které budou zvoleny orgány sněmovny. Čili od toho 11. začnou běžet lhůty, kdy vůbec může být učiněn krok na svolání první schůze."

Ustavující schůze nové sněmovny by mohla být svolána na úterý 22. června. Po ní podá demisi dosavadní kabinet premiéra Jana Fischera. Úřadovat ale bude až do jmenování nové vlády.

Dosavadní místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová termín 22. června pro ustavující schůzi nové sněmovny vítá:

Miroslava Němcová,  foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že musí vláda předložit do sněmovny do 30. září rozpočet na příští rok, tak já jsem přesvědčená, že to bude ten klíčový zákon a že čím dříve bude ustavena nová sněmovna, čím dříve vznikne nová vláda, tím více času bude mít na přípravu právě tohoto klíčového zákona. Proto si myslím, že ten 22. červen by bylo dobré datum."

Na ustavující schůzi by měl být zvolen předseda sněmovny. Případná vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by měla respektovat ČSSD jako vítěze voleb, soudí šéf KSČM Vojtěch Filip:

"Na rovinu říkám, že pokud se tady rýsuje jakási koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejných, tak v tom případě je otázka, jak naložit s tím, kdo zvítězil ve volbách, to je sociální demokracií. V tomto ohledu doporučuji, pokud tato koalice vznikne, aby respektovala, že vítěz voleb má určitou odpovědnost za vedení státu, a doporučoval bych, aby vedla sněmovnu osobnost ze sociální demokracie."

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je také přesvědčen, že ve vedení Poslanecké sněmovny by měl být zástupce sociální demokracie:

Petr Nečas  (vlevo) a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Pokud by sociální demokracie po těchto jednáních skončila v opozici, vidíme jako důležité, abychom usilovali o co nejdůstojnější a nejsilnější zastoupení v Poslanecké sněmovně. Koneckonců sociální demokracie bude mít v této Poslanecké sněmovně nejsilnější poslanecké klub, a domníváme se, že nám to dává jisté oprávnění usilovat o pozici předsedy Poslanecké sněmovny či místopředsedů Poslanecké sněmovny."

Takovou možnost nevyloučil ani úřadující šéf občanských demokratů Petr Nečas:

"Ano i my jsme připustili, že jedna z možných alternativ je, že by tuto pozici dostala i sociální demokracie, nicméně sociální demokracie nějaký nárok na toto křeslo nemá, neplyne z žádné ústavní klauzule, z žádného zákona, dokonce ani ze zvyku. Já si to dovedu představit jako jednu z možných variant, ale dovedu si zrovna tak i představit, že v případě vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci tato koalice bude schopná naleznout i dostatečně silnou osobnost."