Týden v ČR

Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Miroslava Němcová, která byla ve čtvrtek zvolena šestou osobností v čele Poslanecké sněmovny samostatné České republiky, je také první ženou v této funkci. Žena v čele českého zákonodárného sboru však stála již v dobách federace. V tajné volbě dostala 118 z 200 hlasů.

Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová,  foto: ČTK
Miroslava Němcová, která byla ve čtvrtek zvolena šestou osobností v čele Poslanecké sněmovny samostatné České republiky, je také první ženou v této funkci. Žena v čele českého zákonodárného sboru však stála již v dobách federace. V tajné volbě dostala 118 z 200 hlasů. Porazila místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, který obdržel 79 hlasů. Miroslava Němcová tedy dostala hlasy všech poslanců vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Po volbě zákonodárcům poděkovala a řekla, jak by si obraz sněmovny představovala:

"Poslanecká sněmovna bude samozřejmě i nadále místem názorových střetů. Vedle nich by však naši veřejnosti měla nabízet i obraz tolerance a spolupráce. K takovému obrazu Sněmovny chci všemi svými silami přispívat."

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Kateřina Klasnová,  foto: ČTK
Poslanecká sněmovna má nyní jen tři místopředsedy, tedy o dva méně než dosud. Stali se jimi Kateřina Klasnová z Věci veřejných, Vlasta Parkanová z TOP 09 a Lubomír Zaorálek za ČSSD. Zastoupeni nejsou komunisté, což jejich předseda Vojtěch Filip odmítá jako ne příliš demokratické:

"Protože demokratický parlament, například německý Bundestag, má zapsáno ve svém jednacím řádu, že každá frakce má právo na zastoupení ve vedení Bundestagu. U nás jsme to neudělali, protože jsme byli přesvědčeni, že stačí praxe, která se tady v roce 2002 zavedla."


Premiér v demisi Jan Fischer,  foto: ČTK
V návaznosti na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny podala vláda premiéra Jana Fischera v pátek demisi, byť bude pracovat až do jmenování nové vlády. Předseda vlády tento záměr vyjádřil už v pondělí, protože postup v této věci má své zákonitosti, které byly čtvrteční schůzi Poslanecké sněmovny naplněny:

"To je procesní záležitost. Vláda podává demisi vzápětí po skončení ustavující schůze Sněmovny. Skončí-li Sněmovna ustavující zasedání ve čtvrtek, tak mimořádná schůze vlády je svolána na půl devátou ranní v pátek s jediným bodem - podání demise."

Kabinet Jana Fischera vládl v Česku více než rok, od loňského června, kdy mu Poslanecká sněmovna vyjádřila důvěru.


Předseda ODS Petr Nečas,  foto: ČTK
Třetím předsedou ODS v její devatenáctileté historii je Petr Nečas. Minulou neděli získal důvěru 87 procent delegátů pražského kongresu strany. Petr Nečas je v nejužším vedení strany přes 11 let. Má ale image politika, který není spojen s žádným korupčním skandálem. Chce z ODS udělat opět nejsilnější pravicovou stranu v Česku a získat zpět voliče, kteří od ní odešli. Jak řekl, jeho zvolením se na spolupráci se stranami vznikající vládní koalice nic nemění:

"Snad je to jenom jasný signál našich koaličním partnerům, že se z hlediska klíčových vyjednavačů nic nezmění. Myslím sí, že naopak to povede ke zklidnění atmosféry při koaličních jednáních, aniž teď tvrdím, že je tam nějaká bouřlivá atmosféra. Rozumím ale tomu, že ty dva týdny si nebyli úplně jistí, kdo s nimi třeba bude za dva týdny jednat."

Prezident Václav Klaus,  foto: www.vlada.cz
Zakladatel a první předseda strany Václav Klaus nebyl s ODS vedenou Mirkem Topolánkem spokojen. Teď se ale situace začíná měnit. Jak po zvolení Petra Nečase prezident řekl, jde o očekávaný a jediný možný krok:

"Já bych mu velmi přál, aby se mu dařilo jak v této funkci, tak v pravděpodobné roli předsedy vlády."


Foto: Evropská komise
Do Česka se chtějí vrátit významné filmové produkce. V pondělí byl totiž oficiálně spuštěn program podpory filmového průmyslu, na který česká vláda vyčlenila 400 milionů korun. Producenti dostanou zpět 20 procent z částky, kterou prokazatelně utratí v Česku při natáčení filmů s kulturním obsahem, vysvětlila výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Helena Uldrichová:

"Je to datum, na které čekali filmaři několik měsíců. Myslím si, že příchod zahraničních štábů bude pozvolný, to určitě ano. Asi z důvodu toho, že řada zahraničních štábů byla připravena na leden nebo únor letošního roku, a může říci, že jsme vlastně přišli o několik opravdu velkých zahraničních projektů, které mohly kumulovat obrat až 2,9 miliardy korun. Takže to nejsou malé prostředky."

Česko je dvanáctou zemí Evropské unie, která zavedla pobídky pro filmaře.


Adolf Born,  foto: ČTK
Tvorbu výtvarníka a grafika Adolfa Borna můžete od pondělí navštívit v Poštovním muzeu na pražské Kampě. Výstava s názvem Adolf Born - Doma a venku, grafiky a poštovní známky potrvá až do 12. září. Expozice připomíná malířovy osmdesáté narozeniny, říká kurátorka výstavy Alena Rajchová:

"Na výstavě jsou zastoupeny jednak volné grafiky, lepty a litografie Adolfa Borna. Je to v podstatě takový výběr od 60. až do 90. let minulého století. Dále jsou na výstavě zastoupeny knižní ilustrace, a nedílnou součástí tvorby Adolfa Borna jsou také poštovní známky."