Vláda Petra Nečase požádala sněmovnu o důvěru

Petr Nečas, foto: ČTK

Poslanci se v pátek dopoledne sešli ve sněmovně k hlasování o důvěře vládě. Kabinet Petra Nečase o ni požádal poté, co se rozpadla nejmenší vládní strana Věci veřejné. Vládní koalici občanských demokratů a TOP 09 nadále podporuje část bývalých členů Věcí veřejných, kteří přešli k platformě vicepremiérky Karoliny Peake, kdežto zbývající část strany bude v tzv. konstruktivní opozici. Premiér Nečas žádostí o důvěru trochu zaskočil opoziční strany. Ty chtějí prosadit především předčasné volby. Opozice také potvrdila, že důvěru vládě nedá. Nicméně ještě páteční odhady před hlasováním ukazovaly, že kabinet Petra Nečase by ji měl přesto získat.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Poslanci, kteří se rozhodli vládu podpořit, se ještě před začátkem mimořádné schůze sněmovny sešli v tzv. Státních aktech, kde k nim promluvil premiér Nečas. V té době už ale také na tiskové konferenci Bohuslav Sobotka, šéf největší opoziční strany sociálních demokratů, potvrdil, že ČSSD vládě důvěru nedá. A také vysvětlil proč:

"Sociální demokracie je přesvědčena, že v případě, že vláda dnes získá důvěru v Poslanecké sněmovně, bude to jen prodlužování agónie pravicové koalice. Vláda již v tuto chvíli nemůže České republice přinést nic dobrého. A každý další den, kdy bude u moci, znamená nenávratné škody a znamená velkou promarněnou příležitost."

Po desáté hodině dopoledne před poslance předstoupil premiér Petr Nečas, aby je o důvěru pro svůj kabinet požádal. Krátce shrnul příčiny současné vládní krize a poukázal také na to, v jaké mezinárodní politické a hospodářské situaci se za poslední rok Česká republika ocitla. Zdůraznil, že jeho vláda ale své priority nemění:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Pokud tato vláda obdrží důvěru, považuji za klíčové, aby byla schopna prosazovat své vládní priority. Tato vláda nadále půjde cestou k vyrovnaným a trvale udržitelným rozpočtům. Tyto kroky musíme udělat dnes. Budeme-li je odkládat, budou muset být stejně provedeny a budou jenom bolestivější a těžší. Právě proto je nezbytné z této cesty nesejít a v cestě rozpočtové konsolidace pokračovat."

Ve svém vystoupení premiér taky zdůraznil, že dosavadní rozpočtová odpovědnost jeho kabinetu přináší pro Česko jak úspory při splácení státního dluhu, tak lepší hodnocení od mezinárodních organizací a ratingových agentur:

"Tam, kde nerozhodují politiky a politikaření, to znamená především u renomovaných mezinárodních institucí, má tato vláda ve své rozpočtové politice kredit, má důvěru a má pozitivní hodnocení."

Příčiny nejnovější vládní krize, která vyústila v hlasování o důvěře, ve svém vystoupení shrnula i šéfka nové provládní platformy Karolína Peake. Vyzvala poslance k odpovědnosti, aby vláda mohla pokračovat ve svých reformách:

Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
"Po volbách v r. 2010 jsme my všichni i česká veřejnost vstupovali do nového volebního období s velkými nadějemi a očekáváním. Připusťme si, že jsme tuto příležitost prohospodařili. Dostali jsme se do začarovaného kruhu ultimát, dramatických mediálních vzkazů a vzájemné nedůvěry. Bylo by nespravedlivé házet vinu jen na jednu politickou stranu nebo na jednu koalici. Každý z nás koaličních ministrů a poslanců k této situaci nějak přispěl. Rozhodnutí, které jsem učinila minulý týden, je snahou o nápravu mé dřívější slabosti. Chci ukončit politiku nesrozumitelných ultimát a pokusit se společně s kolegy, jejichž podpory si velmi vážím, vydat novou cestou."

Naopak dnešní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová prohlásila, že jednání z přeběhlíky z Věcí veřejných nemůže premiéru Nečasovi odpustit:

Kateřina Klasnová,  foto: ČTK
"Nejsem z těch, která by nahlížela na svět a politiku jen černobíle a zatracovala vše minulé. I přes hluboké politické a lidské zklamání, které jsem v minulých dnech a týdnech zažila. Nezříkám se ani podílu viny strany Věci veřejné a spoluzodpovědnosti Věcí veřejných na současné politické krizi. Odmítám ale vinu jen a pouze Věcí veřejných."

Kateřina Klasnová prohlásila, že sama vládu Petra Nečase rozhodně nepodpoří. A stejně v debatě vystoupil i šéf komunistů Vojtěch Filip. Nejprve ale položil řečnickou otázku vládě:

"Že lidé nevidí, že místo úspor ve státních financích se spoří na mzdách, na sociálních dávkách, na provozu toho nejpotřebnějšího, ale veřejné zakázky jsou dál rozkrádány? Je opravdu tak těžké pochopit, že lidé nechtějí zaplatit sto a více miliard za něco, co platit nikdy nemuseli? Co není žádnou restitucí, ale darem? Já jsem přesvědčen, že tato vláda si důvěru nezaslouží. Vaší žádosti, pane premiére, o vyslovení důvěry nelze vyhovět."

Během pátku ve sněmovně následoval několikahodinový maraton, v němž vystoupily desítky poslanců s často emotivními i urážlivými výroky na adresu svých oponentů. Do premiéry našeho vysílání nebyl bohužel známý výsledek, aktuální informace ale mohou posluchači najít na našem webu www.radio.cz.