Test soudržnosti vlády na výbornou

Petr Nečas, foto: ČTK

Koaliční vláda premiéra Petra Nečase v Poslanecké sněmovně podle očekávání přečkala úterní hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro tento návrh z pera sociálních demokratů hlasovalo 85 opozičních poslanců z dvousetčlenné dolní parlamentní komory, přítomných 113 zástupců vládní koalice bylo proti návrhu. Opozici se nepodařilo svrhnout vládu už předloni v prosinci a loni v dubnu.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
V souvislosti s opakovaným vyvoláváním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou se nabízí otázka, proč k tomu opozice přistupuje, když je předem téměř jasné, že k dosažení svého cíle nemá dostatečný počet hlasů. Sociální demokraté spoléhají na to slovíčko "téměř", a také je to podle jejich slov příležitost prezentovat veřejně "chyby a nedostatky" vlády. I nyní tento prostor bohatě zaplnili, protože k hlasování Poslanecká sněmovna dospěla po déle než pětihodinové diskusi. V ní vystupovali především opoziční poslanci, například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který vyložil několik z celé plejády důvodů, proč by měla vláda skončit:

"Zažíváme dramatický nárůst zadlužení státu, růst nezaměstnanosti, zdražování zdravotní péče, zdražování potravin, vlastně zdražování téměř všeho."

Sociálním demokratům sekundovali komunisté, například poslankyně Marta Semelová, která na vládě nenechala nit suchou:

"Zůstává za vámi spoušť a země plná korupčních afér vedoucích do nejvyšších pater. Reformy, které nezřídka doslova ponižují důstojnost lidského života."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas po hlasování řekl, že opoziční pokus o svržení vlády považoval spíše za "teatrální gesto". Ocenil ale, že všichni nynější koaliční poslanci kabinet podpořili:

"To, že se všichni koaliční poslanci a poslankyně zachovali zodpovědně a loajálně vůči koaličnímu programu a vládnímu programovému prohlášení, považuji za pozitivní výsledek. Jsem rád, že jsme k tomuto výsledku dospěli bez jakýchkoliv vnitrokoaličních třenic či problémů, což musím říci, ne vždy u některých hlasování o nedůvěře v minulosti bylo. I v tomto je to pozitivní posun."

Pro ministra financí a místopředsedu TOP09 Miroslava Kalouska je výsledek hlasování jasným signálem:

"Vláda má většinovou podporu Poslanecké sněmovny, což je prosté konstatování. A mandát vlády, aby dál pokračovala ve své práci."

Místopředsedkyně Věcí veřejných a šéfka legislativní rady vlády Karolina Peake na tiskové konferenci po hlasování zhodnotila i fakt, že opozici podpořili i tři bývalí poslanci Věcí veřejných Stanislav Huml, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka, který vystoupil i v diskusi:

Jaroslav Škárka,  foto: ČTK
"Každé hlasování o nedůvěře vládě je vždy testem soudržnosti vlády. Bohužel, ta naše vláda takový test možná občas potřebuje právě proto, aby se cítila jednotnější. Pokud bude opozice pracovitá a jednotná, bude taková i vláda. Já jsem velmi ráda, že jsme tímto textem dnes prošli. Pro některé dneska zazněla i dobrá zpráva, respektive signál, že je zde dobrá zpráva. Musím říct, že když jsem slyšela mluvit kolegu Škárku a neotevřela se pod ním země, bylo to mne důkazem, že peklo neexistuje, a to je dobrá zpráva z dnešní diskuse."

Přes porážku v hlasování o vyjádření nedůvěry vládě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zhodnotil sněmovní jednání pozitivně:

"Jsem také rád, že občané mohli v přímém přenosu vidět, jak kdo hlasoval, to znamená, kteří poslanci podpořili vládu, jež má v tuto chvíli nedůvěru 80 procent společnosti. Ačkoliv dnes ještě vládní koalice a Nečasova vláda v Poslanecké sněmovně přežila, důvěru veřejnosti nemá. Myslím, že to ukáží i následující týdny a měsíce."

Bohuslav Sobotka také nevyloučil, že se jeho strana pokusí kabinet při nejbližší příležitosti svrhnout znovu:

"Platí, že my, jako sociální demokraté, budeme důsledně vykonávat svoji opoziční, kontrolní roli. Nepolevíme v tlaku na vládu. Věříme, že v tlaku na vládu nepoleví ani občané. A v okamžiku, kdy uvidíme trhliny ve fungování vládní koalice, nevylučujeme, že opět přijdeme s návrhem na hlasování o vyjádření nedůvěry vládě."

Premiér Petr Nečas opozicí kritizované reformy hájil jako nezbytné. Uvedl, že za snahou ČSSD svrhnout vládu vidí spíše snahu o vlastní zviditelnění a o vystupňování napětí ve společnosti. "Opozice hraje nebezpečnou hru s důvěryhodností naší země. Chová se jako malé dítě, které sedí na sudu střelného prachu a hraje si se sirkami," zdůraznil ministerský předseda.