Ve vládě zasednou noví ministři obrany a dopravy

Karolína Peake, foto: ČTK

Vládní koalice už má jasno, kdo bude novým ministrem dopravy a obrany. Dopravu bude mít nově na starosti předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jeho úkolem přitom bude připravit úřad na sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu. Vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake se ujme řízení resortu obrany. ODS a LIDEM si tak odpovědnost za oba resorty prohodí. Náměstek Karolíny Peake Petr Mlsna bude zastávat funkci ministra bez portfeje, bude předsedou legislativní rady vlády.

Petr Nečas,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Nové členy kabinetu prezident Václav Klaus jmenoval ve středu odpoledne. Bývalý komunální politik z Opavy, poté člen sněmovny a současný šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ve funkci ministra dopravy nahradí Pavla Dobeše ze strany LIDEM. Premiér Petr Nečas řekl, že jako šéf dopravy bude Stanjura především spolupracovat na sloučení ministerstev. Nastupující šéf resortu chce ušetřit až 20 procent provozních výdajů ministerstva. Úspory chce použít i na stavby dalších silnic a dálnic. To je podle něj hlavní úkol.

„Ten základní je snížit provozní výdaje celého resortu - nejenom ministerstva, ale všech organizací, které k tomu resortu patří tak, aby ty ušetřené peníze jsme mohli investovat, protože celý resort dopravy potřebuje investice. To znamená pokud ušetříme na provozu, jsme schopni tyto prostředky zpětně investovat a tak podpořit stavební produkci a stavební firmy."

Expert z Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos vyjmenoval úkoly, které nového ministra čekají.

Zbyněk Stanjura,  foto: ČTK
„Dokončení rozestavěných dálničních úseků, úplné dočerpání podpory z eurofondů, náprava regulačních vztahů, a to zejména v železniční dopravě, řešení postupu liberalizace železniční dopravy a také zvýšení efektivity výkonů státní správy v oblasti dopravy."

Dosavadní vicepremiérka pro boj s korupcí a původně právnička Karolína Peake v čele obrany vystřídá Alexandra Vondru z ODS. Ten vedení úřadu opustil v pátek. Prezident Václav Klaus už dříve vyjádřil pochyby nad tím, zda armáda Karolínu Peake jako ministryni přijme. Premiér Nečas ale připomněl, že Peake bude teprve čtvrtou ženou v čele resortu obrany v zemích NATO. V Česku jde o druhou ženu v čele ministerstva obrany, první byla Vlasta Parkanová. Funkce je to především politická a manažerská, řekl Petr Nečas. To, že Peake nemá žádné vojenské zkušenosti, podle něj nevadí.

"Chci také připomenout všem kritikům, že paní místopředsedkyně je členkou Bezpečnostní rady státu a členkou Výboru pro zpravodajskou činnost, ve kterých je jenom velmi omezený segment čtyř ministrů. Veškeré důležité dokumenty související s obranou a bezpečností tohoto státu od dubna loňského roku procházejí jejíma rukama."

Karolína Peake,  foto: ČTK
I vládní TOP 09 by si ale podle šéfa poslaneckého klubu Petr Gazdíka přestavovala na ministerstvu obrany někoho s většími zkušenostmi. Rozhodnutí premiéra ale bude strana respektovat.

„Na obraně bychom si představovali někoho s větší erudicí. Další rozhodnutí ohledně personálních změn respektujeme a nezbývá nám nic jiného než respektovat to, že je to v kompetenci pana premiéra"

Třetí současnou vládní změnou je jmenování nového ministra bez portfeje. Tím se stane bývalý náměstek Karolíny Peake Petr Mlsna. V České televizi přiblížil, čemu se bude věnovat.

Petr Mlsna,  foto: ČTK
"Pokud jde o úkoly, které stojí před legislativou, tak je to zejména přizpůsobení právního řádu novému občanskému zákoníku, který by měl vstoupit 1. ledna 2014 v účinnost."

Jmenování ministrů, kteří podle něj nemají odborné znalosti, kritizoval v České televizi Lubomír Zaorálek z ČSSD.

"Nejde o kvalitu řízení resortu. Jde spíš o to, aby se uspokojily ty zájmové a vlivové skupiny, které podržely vládu a Petra Nečase ve chvíli, kdy se o vládu bojovalo. Samozřejmě, že je to zlé, protože na resort jako je doprava nebo obrana by měli přicházet lidé, kteří o tom něco ví. a nikoli že rok a půl před volbami tam přichází někdo, kdo se s tím resortem bude seznamovat."

Petr Nečas také připomněl, že strany vládní koalice vyjednávají o nové podobě koaliční smlouvy, kterou by chtěly podepsat v lednu. Nevyloučil, že z těchto debat může vyplynout i případné další slučování vládních úřadů.