Vláda v testu obstála

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vládní koalice prošla prvním testem po rozpadu Věcí veřejných. Na úterním hlasování Poslanecké sněmovny prosadila ODS a TOP 09 díky podpoře poslanců platformy Karolíny Peake odklad schůze dolní parlamentní komory do doby, než vláda dostane důvěru poslanců. Jejich hlasování je naplánováno na pátek. Postup vlády se opozici nelíbí, nebude ji respektovat a nehodlá s ní projednávat reformy.

Milan Šťovíček
V pátek by Poslanecká sněmovna měla na mimořádném jednání hlasovat o důvěře vládě, v němž by kabinet podle výsledků úterního hlasování mohl získat 103 hlasů, protože se pro odklad schůze vyjádřilo 100 ze 189 přítomných poslanců, přičemž tři zástupci vládních stran ve sněmovně chyběli. Navíc vládu slíbil podpořit i Milan Šťovíček z Věci veřejných. V úterý ale vládu nepodpořil:

"Protože to je komedie zase. Já tomuhle nerozumím, ale je to nefér, když lidé přijeli na řádné zasedání. Já bych to chápal dejme tomu do zítřka nebo dva dny. Prostě se mi to nelíbí."

Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna je odložení sněmovní schůze mrhání veřejných peněz:

Kateřina Klasnová a Radek John,  foto: ČTK
"Byli jsme připraveni pracovat a od rána jsme procházeli zákony, konkrétně které podpoříme a které nepodpoříme. Je škoda ztrácet čas, byli jsme proti přerušení a chtěli jsme probírat senátní návrhy, protože pro republiku by to bylo užitečné. Považujeme za nepochopitelné, že poslanci jedou na koupaliště."

Vznikající koalice ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake však odmítla v Poslanecké sněmovně hlasovat o zákonech, dokud nebude jasné, zda má vláda důvěru. Poslanci těchto stran prosadili přerušení schůze do příští středy. Místopředseda ODS Pavel Drobil je přesvědčen, že by nebylo legitimní, aby o normách hlasoval kabinet bez důvěry Poslanecké sněmovny:

"Nevidíme smysl v tom, aby se před pátkem, před hlasováním o důvěře vlády, se projednávala první čtení zákonů, které by, pokud by došlo k rozpuštění Poslanecké sněmovny, spadly pod stůl. Považujeme to za nefér pro jakoukoliv příští vládu."

Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
Jde zejména o normy tykající se mimo jiné rozpočtových škrtů, vyšší daně z přidané hodnoty, nižší valorizace důchodů, ale také církevních restitucí. Další argument pro odložení sněmovní schůze připojil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura:

"Nám přišlo den, dva, tři před hlasováním o důvěře vládě projednávat prvá čtení nebo druhá čtení zákonů za komplikované. Raději počkáme, zda ta vláda podporu má. Pokud má, tak to budeme projednávat příští a přespříští týden, pokud nemá, tak podle našeho názoru se sněmovna ve středu rozpustí."

A ještě jedno zdůvodnění kroku vládní koalice a platformy Karolíny Peake nabídla vicepremiérka sama:

"Byla to jediná možnost, jak řešit překvapivou deklaraci Věcí veřejných, že neplatí to, co se dohodlo v neděli. Tedy že všechny věci, které prošly do 11. dubna vládou, jsou dohodnuty. Stejně tak, jako neplatí to, že zrevidovaná koaliční smlouva, na jejíž revizi se podíleli představitelé Věci veřejných, není respektovaná touto stranou. Nemá cenu testovat před vyslovením důvěry vládě v pátek soudržnost koalice hlasováním o vrácených tiscích ze Senátu."

Věci veřejné, ČSSD i komunisty takový postoj pobouřil. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc tvrdí, že vláda teď hraje jen o čas, aby do pátku získala dost odpadlíků z Věcí veřejných a mohla tak pokračovat.

Poslanci ČSSD na schůzi Poslanecké sněmovny,  foto: ČTK
"Je evidentní, že to je absolutní chaos v podání pana premiéra Nečase, a takhle to prostě nejde dál. Jestli si nejsou jistí svou většinou, tak ať se rozpustí rovnou a neobtěžují občany těmito neustálými změnami a neustálými nápady, které směřují k tomu, že se nakonec v této sněmovně nebude pracovat na zákonech pro lidi, ale jen na tom, aby se udržela vládní koalice."

Takovou argumentaci odmítá šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík:

"Není to strach z těchto věcí, je to strach z toho, aby například tak zásadní věci, jako jsou církevní restituce, nebyly zpochybňovány falešným argumentem, že vláda v té době neměla ve sněmovně jasnou většinu, že existovala nějaká vládní krize. My chceme, aby ty zákony byly projednávány v plné důvěře sněmovny, a my v současnosti nevíme jistě, jakou důvěru má vláda ve sněmovně."

Jediné, na čem se ODS a ČSSD shodují je, že pokud vláda důvěru členů dolní parlamentní komory nezíská, měli by poslanci ještě před rozpuštěním sněmovny schválit prováděcí zákon, který je nutný k uspořádání přímé volby prezidenta.