Další krize v koalici: Vládní Věci Veřejné opouštějí poslanci

Karolína Peake, foto: ČTK

Nejmenší vládní strana Věci veřejné se štěpí. Vzniká nové politické uskupení kolem dosavadní první místopředsedkyně Karolíny Peake. Ta spolu s dalšími poslanci stranu v úterý opustila. Teď musí premiéra přesvědčit o tom, že nový subjekt doplní vládní většinu ve sněmovně. V opačném případě premiér Petr Nečas řekl, že dává přednost předčasným volbám.

Karolína Peake,  foto: ČTK
V úterý odpoledne vystoupila vicepremiérka za Věci veřejné a místopředsedkyně strany Karolína Peake se zásadním prohlášením. K odchodu ze strany ji - jak řekla - přimělo nedávné rozhodnutí grémia strany o demisích jejích ministrů.

"Zlomem bylo rozhodnutí před více než týdnem vyvolat vládní krizi. Z celkem podle mého názoru nepochopitelných důvodů jak pro koaliční partnery, tak pro veřejnost i pro mne samotnou. Sama uvádím, že jsem na grémiu Věcí Veřejných nesouhlasila s tímto postupem a přiznávám, že se mi můj přístup ve Věcech Veřejných nepodařilo prosadit. To považuji za svoji osobní odpovědnost a vyvozuji jí i tímto způsobem."

Postupně se k platformě přidávali další poslanci Věcí veřejných. Veřejně se k ní přihlásili mimo jiné poslankyně Dagmar Navrátilová a Jana Suchá nebo poslanec Viktor Paggio. Jednou z nich je i Lenka Andrýsová. Podle ní se Peake nejspíš snažila o změny ve straně, které ale nebyly průchodné a proto zvolila odchod.

"Věřím, že neudělala žádný zbrklý krok. Naopak věřím, že to má všechno promyšlené, že všechno vyplývá z dlouhodobé zkušenosti. Protože Karolína Peake je pro mne politikem, který je velmi zodpovědný a osobně ji věřím, tak se k ní připojuji a myslím si, že její kroky mají smysl. Budu postupovat podobně jako ona."

Vít Bárta,  foto: ČTK
Otázkou tak nyní je, zda uskupení získá dostatek poslanců na to, aby podpořilo vládu a ta neztratila většinu ve sněmovně. Premiér Petr Nečas ve středu oznámil, že považuje za vyloučenou spolupráci vlády se sněmovním klubem Věcí veřejných, pokud v něm bude odsouzený Vít Bárta. Tomu soud udělil podmínku za uplácení spolustraníků. Věci veřejné budou podle svých slov o jeho vyloučení jednat.

"Považuji za vyloučené, aby moje vláda nadále pokračovala s tím, že bude založena na spolupráci s poslaneckým klubem, jehož členem je člověk odsouzený za korupci, byť nepravomocně. Nepřistoupím ani na to, aby vláda pokračovala a byla založena na spolupráci s poslaneckým klubem, kde sice formálně člověk odsouzený za korupci nebude, nicméně ho fakticky ze zákulisí bude řídit tak, jako řídil celou řadu věcí v minulosti."

Premiér Nečas také znovu zopakoval, že chce mít pevnou a nikoli pouze těsnou většinu 101 nebo 102 hlasů.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Trvá má teze, že vláda má smysl pouze tehdy, bude-li schopna realizovat svůj program konsolidace veřejných financí a modernizačních reforem. To znamená, že to musí být vláda, která má skutečně bezpečnou většinu. Nebude-li mít nejpozději do pondělka k dispozici předseda vlády jasnou informaci, že vláda má tuto většinu, je správným řešením uspořádání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny ještě v červnu letošního roku."

Aby sněmovna dosáhla alespoň na těsnou většinu, muselo by Peake následovat nejméně sedm dalších poslanců Věcí Veřejných. Místopředseda opozičních sociálních demokratů Jíří Dienstbier tvrdí, že vláda bude stát na přeběhlících. Nejčistším řešením jsou podle něj předčasné volby.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Vládu to dále oslabuje. Je naprosto jasné, že bude mít menší podporu v Poslanecké sněmovně, navíc od strany, kterou nikdo nevolil. Je vcelku pochopitelné, že se politici Věcí veřejných snaží zbavit té značky, která byla zcela zdiskreditována. ale myslím si, že oni nesou odpovědnost za to, jak se Věci Veřejné chovaly a to, že si přemalují štít, na věci nic nemění. Vláda nemá legitimitu, nemá důvěru lidí, a myslím si, že jediným rozumným řešením jsou co nejrychlejší nové volby."

Ve svém prohlášení uvedl i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že vláda po rozpadu Věcí veřejných ztratila legitimitu. Vicepremiérka Karolína Peake je podle něj spoluodpovědná za marasmus Věcí veřejných a musela vědět o podezřelých praktikách strany. Podle premiéra Petra Nečase bude probíhat a i v dalších dnech celá řada jednání, ať již otevřených nebo zákulisních.